Min granne röker konstant och det luktar i hela min bostadsrätt. Vad kan jag göra?

Hej,

Jag har problem med min storrökande granne. Vi bor på sjunde våningen i en bostadsrätt och grannen i lägenheten bredvid röker var femtonde minut. Även när hon röker på natten kommer lukten in i vår lägenhet. Våra balkonger ligger vägg i vägg och eftersom hela min familj har problem med bland annat astma kan vi inte använda vår balkong när grannen röker så mycket. Saken är att hon inte är villig att sluta. Hon är dessutom otrevlig när man pratar med henne och säger att rökningen är en rättighet hon har.

Vad kan jag göra? Hon sitter till och med som miljöansvarig i bostadsrättsföreningen. Föreningen skrev till oss att de inte kan göra något eftersom det inte finns några regler som kan ge förbud mot rökning på balkonger.

Hej och tack för din fråga,

Just rökning är en fråga som diskuteras i många bostadsrättsföreningar. Som det ser ut idag är det inte möjligt att förbjuda rökning på balkonger. Speciella behov som till exempel allergier, är inte något man tar hänsyn till när man ska bedöma om en så kallad störning föreligger. Juridiskt sett är det styrelsen för bostadsrättsföreningen som har ansvaret, men ofta är det svårt att avgöra vilka störningar som omfattas.[1]

Mitt råd till dig är att kontakta bostadsrättsföreningens styrelse igen. Även om inte rökning brukar täckas av lagregelns definition av störning, så är det värt ett försök. Eventuellt kommer styrelsen be dig att skriva en ”störningsdagbok” där du skriver ner alla de tillfällen som du mår dåligt av din grannes rökning.  Det är bra om du samtidigt frågar övriga grannar hur de känner. Ju fler grannar som upplever samma sak, desto större blir förståelsen för att rökningen innebär problem för er.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist. Du kan också läsa mer om ämnet i vår handbok i bostadsrätt.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 7 kapitel 9 § Bostadsrättslagen

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.