Helgerbjudande

Använd koden:ADVOKAT

(50% rabatt på konsultation till söndag)

Min granne spelar hög musik varje natt. Kan jag kräva att bostadsrättsföreningen gör något?

Datum: 21/10/2021

Hej,

Jag bor i en bostadsrätt och störs regelbundet av min högljudda granne. Han är ofta uppe sent på nätterna och spelar hög musik som hörs in i min lägenhet. Jag har vid upprepade tillfällen bett honom att sänka volymen men det har ändå inte blivit någon bättring. Jag har förståelse för det på helgen, men det här sker ofta även under arbetsveckan. Kan jag vända mig till min bostadsrättsförening och kräva att de gör något? Problemet är att mina grannar inte verkar höra det på samma sätt som jag gör, så jag vet inte om de skulle vara till någon hjälp om det är så att det tas upp i styrelsen.

Hej och tack för din fråga,

Din granne har en skyldighet att inte utsätta de som bor i omgivningen för störningar. Omgivningen får inte utsättas för störningar i sådan grad att det kan vara skadligt för hälsan eller annars försämra deras boendemiljö.[1] Därtill är bostadsrättsinnehavaren skyldig att följa bostadsrättsföreningens stadgar, där det oftast framgår att ljudnivån ska vara dämpad efter en viss tid på dygnet.

Det finns ingen klar definition gällande vad som är en störning, och det är som utgångspunkt sunt förnuft som gäller.

Mot bakgrund av att grannen inte verkar lyssna på dig så bör du först kontakta styrelsen i bostadsrättsföreningen. Styrelsen ska då utreda om ljudet från grannens lägenhet är av sådan omfattning att det kan ses som en störning i bostadsrättslagens mening. Om styrelsen efter undersökningen anser att det är en sådan störning som inte bör tillåtas så kan de skicka en rättelseanmodan till din granne, alltså en uppmaning om rättelse. Om grannen ändå fortsätter spela hög musik kan detta istället leda till att bostadsrätten förverkas och att hen sägs upp från lägenheten och måste flytta.[2]

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 7 kap. 9 § Bostadsrättslagen
[2] 7 kap. 18 § 1 st. 5 p. Bostadsrättslagen

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.