Fråga advokaten

  • Jag vill att ni kontaktar mig på telefonnummer:

Min kompis är skyldig mig pengar, vad kan jag göra?

Hej,

Jag har ett problem. Min kompis är skyldig mig flera hundratusen kronor. Nu har allt kommit till Kronofogden säger hen, men det har inte hänt något de senaste månaderna. Mitt tålamod är slut och jag kräver att pengarna kommer in på mitt konto snarast, finns det något jag kan göra?

Hej och tack för din fråga.

Vid fordringsrättsliga anspråk gäller den s k skuldebrevslagen. Har inget förfallodatum avtalats förfaller fordran till betalning när borgenären kräver det, 5 § skuldebrevslagen.

Ett vanligt förfarande är att man vänder sig till Kronofogden som kan hjälpa till att fastställa skulden. Det görs genom en ansökan om betalningsföreläggande. I vissa fall kan Kronofogden genom utslag också verkställa föreläggandet, dvs börja driva in skulden.

Väljer gäldenären att bestrida skulden finns möjlighet att låta domstolen pröva ärendet. Fastställer domstolen fordran, kan Kronofodgen använda den som grund till verkställighet.

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co.

Fråga Advokaten är inte är att likställa med kvalificerad rådgivning. Svaret baseras på den vid tidpunkten gällande lagstiftningen och vi ansvarar inte för eventuella felskrivningar. Är du i behov av juridisk kompetens rekommenderar vi dig att kontakta oss personligen.

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

010-33 33 888 Boka tid online