Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Min mamma har testamenterat allt till min bror. Måste jag skriva under på att jag godkänner testamentet?

Datum: 24/01/2022

Hej,

När min pappa dog testamenterade han sitt hus och sin tomt till min mamma. Min bror och jag fick ut vår laglott i form av skuldebrev. Min bror fick även ett gåvobrev från min mamma på huset och tomten. Jag fick ingen information om detta. Samtidigt upprättade min mamma ett nytt testamente där hon skriver över hela sin kvarlåtenskap på min bror. Min bror och hans fru har sedan dess fått lagfart på huset och tomten.

Nu har även min mamma gått bort. Jag har fått hennes testamente och blivit kallad till bouppteckning. Bouppteckningsmannen har bett mig att skriva under på att jag godkänner testamentet.

Är det rätt att min bror ska ärva allt? Måste jag godkänna testamentet, och kan jag gå vidare med det här rättsligt med hjälp av en advokat?

Hej och tack för din fråga,

Du har rätt till din laglott även efter din mor. Det kan även vara så att gåvan din bror har fått räknas som förskott på arv, som i så fall ska räknas in i din mammas kvarlåtenskap.

Bröstarvingar har rätt till sin laglott. Laglotten utgör hälften av arvslotten, alltså vad bröstarvingen hade haft rätt till om inget testamente funnits.[1] Vad gäller ditt skuldebrev är det endast på arvet från din far. Du har därför även rätt att få ut din laglott efter din mor. Vad du bör göra är att påkalla jämkning av testamentet. Viktigt att tänka på är att det måste ske inom sex månader sedan testamentet kom dig tillhanda, annars förlorar du din rätt.[2] Du ska alltså inte skriva under att du godkänner testamentet utan påtala för bouppteckningsförrättaren att du begär jämkning av testamentet.

Huset och tomten som din bror fick i gåva av er mor kan räknas som förskott på hans arv och ska i så fall räknas av från hans arvslott, om inte annat har föreskrivits i till exempel gåvobrevet.[3] Värdet på gåvan ska då läggas till på din mors kvarlåtenskap, vilket innebär att din laglottsandel blir större.[4] Om det står i gåvobrevet att gåvan inte ska utgöra förskott på arv, kan istället det så kallade förstärkta laglottsskyddet aktualiseras. Det förstärkta laglottsskyddet blir aktuellt då arvlåtaren, det vill säga din mamma, i sin livstid givit en gåva under sådana omständigheter att gåvan till syftet är att likställa med ett testamente. Vid beräkning av laglotten ska värdet av den bortgivna egendomen läggas till kvarlåtenskapen. Vill du göra gällande denna rätt måste du väcka talan inom ett år från det att bouppteckning efter arvlåtaren avslutades, annars går din rätt till detta förlorad.[5]

Det bästa är alltid om man kan komma överens syskon emellan, utan att blanda in advokater. Om ni är oense skulle jag däremot råda dig att ta kontakt med ett ombud som kan hjälpa dig med att kräva ut din laglott. Du når oss på 010-33 33 888 eller genom att boka en konsultation online.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 7 kap. 1 § Ärvdabalken (ÄB)
[2] 7 kap. 3 § ÄB
[3] 6 kap. 1 § ÄB
[4] 6 kap. 5 § ÄB
[5] 7 kap. 4 § ÄB

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.