Helgerbjudande

Använd koden:ADVOKAT

(50% rabatt på konsultation till söndag)

Vem bär ansvar vid hundolycka?

Datum: 28/11/2023

Hej,

Min 73-åriga mamma var ute med sin lilla hund och då kom en större lös hund rusande och välte min mor. Hon fick gå med kryckor i åtta veckor och fick stora problem. Vad har den andra hundägaren för ansvar i detta?

Hej och tack för din fråga,

Som huvudregel har man som hundägare strikt ansvar för sin hund. Det betyder att hundägaren kan bli skadeståndsskyldig för den skada som hunden orsakar, även om hundägaren inte vållat skadan. Din mamma kan därför ha rätt till ersättning för skadan.

Behöver du vidare vägledning rekommenderar vi att du diskuterar ditt ärende med en jurist.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

 

 

Se hela svaret

Kerstin Vogel

Advokat och delägare på Zeijersborger & Co och verksam i branschen sedan år 2000 med expertis inom skadeståndsrätt och brottmål. Tagit juristexamen vid Uppsala universitet. Verksam ledamot i Sveriges Advokatsamfund sedan 2004. 

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.