Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Kan min sambo vara vittne på mammas testamente?

Datum: 07/09/2023

Hej,

Min mamma vill skriva ett nytt testamente. Hon har ett gemensamt testamente med sin sambo som hon nu vill ändra eftersom de inte har det så bra. Hon vågar däremot inte berätta det för honom så hon vill bara skriva ett nytt testamente där vi barn ärver allt enligt laga rätt. Kan min partner vara vittne? Vi är inte gifta men har barn tillsammans.

Hej och tack för din fråga,

Er mor kan skriva ett eget testamente. I det nya ska hon ange att det tidigare testamentet inte längre ska gälla. Hennes sambo behöver inte informeras.

Då sambos inte är arvsberättigade enligt arvsordningen kommer ni barn att få ärva er mor om det tidigare testamentet inte gäller. För att ett testamente ska vara juridiskt bindande krävs att det bevittnas av två personer och de bör vara oberoende. Enklast är att ta hjälp av en kunnig advokatbyrå som upprättar, formsäkrar och bevittnar testamentet.

Behöver du vidare vägledning kan du diskutera ditt ärende med en jurist. Du kan också läsa mer om ämnet i vår utbildning i arv.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.