Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Min man vill kasta ut mig från lägenheten – vad gör jag?

Datum: 04/01/2022

Hej,

Jag är gift och har tre barn, alla under 18 år. Jag har inget fast jobb och min man vill nu kasta ut mig ur lägenheten för att det är hans namn som står på kontraktet. Jag vet inte hur jag ska göra med skilsmässoansökan för att få vara kvar i lägenheten. Han sa även att barnen ska bo hos oss några veckor i taget, två hos honom och två hos mig. Vad kan jag göra?

Hej och tack för din fråga,

Kan du och din make vid skilsmässa inte enas om vem av er som ska bo kvar i bostaden fram tills bodelningen sker, har var och en av er möjlighet att ansöka om kvarsittningsrätt i tingsrätten. Tingsrätten kommer då att fatta ett tillfälligt beslut om vem av er som ska få bo kvar. Att endast din mans namn står på hyreskontraktet är i detta fall irrelevant. Det är nämligen vilken make som bäst behöver den gemensamma bostaden som ska vara avgörande för tingsrättens tillfälliga beslut. Vid en eventuell ansökan om kvarsittningsrätt åligger det således dig att motivera varför du har störst behov av att bo kvar i lägenheten.

Ansökan om kvarsittningsrätt kan göras redan inför den eventuella betänketiden på sex månader. Du behöver således inte vänta tills äktenskapsskillnaden (skilsmässan) har gått igenom innan du kan ansöka om detta. Det kan förtydligas att betänketid kommer att föregå äktenskapsskillnaden i ditt fall om något av dina tre barn är under 16 år, eller ni båda makar begär att betänketid ska löpa.

Det permanenta beslutet om vem av er makar som får bo kvar i lägenheten tas vid bodelningen. Enligt lagen är det den make som bäst behöver bostaden som ska få bo kvar (i enlighet med vad som gäller för det tillfälliga beslutet). Kan du och din man själva inte komma överens om vem som ska få bo kvar, kan ni vända er till tingsrätten och ansöka om en bodelningsförättare. Bodelningsförättarens primära uppgift är att försöka få er makar att förlikas, men ytterst har bodelningsförättaren även befogenhet att besluta vilken make som ska få bo kvar.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.