Fråga advokaten

  • Jag vill att ni kontaktar mig på telefonnummer:

Min sambo har skulder, kan de sälja vårt hus på exekutiv auktion?

Hej,

Jag är sambo med en som hamnat i stor ekonomisk kris. Hans hus ska säljas på exekutiv auktion av kronofogden. Han har undanhållit denna information länge från mig. Vi har varit sambos i över 20 år. Vi köpte huset för ca 4 år sedan. Vi har två små barn. Tyvärr står endast min sambo som ägare på huset. Har jag något att säga till om angående huset? Jag vill helst bo kvar i huset med mina två små barn. Tacksam för svar.

Hej och tack för din fråga,

Kronofogdemyndigheten undviker utmätande av bostad i så stor mån som möjligt, att huset nu ska utmätas tyder på att övriga alternativ är uttömda. Huset verkar dock utifrån vad du skriver vara samboegendom då det införskaffats för ert gemensamma boende under samboskapet. Huvudregeln inom utsökningsbalken är att samtlig egendom som finns i den betalningsansvariges besittning kan tillhör denne och det är då upp till den rättmätige ägaren att invända. Det är då upp till dig att visa att du äger en del av huset genom exempelvis kontoutdrag eller kvitton. Om du kan visa att du äger exempelvis halva huset kan endast din sambos halva utmätas för hans skuld.

Med vänlig hälsning
Zeijersborger & Co

Fråga Advokaten är inte är att likställa med kvalificerad rådgivning. Svaret baseras på den vid tidpunkten gällande lagstiftningen och vi ansvarar inte för eventuella felskrivningar. Är du i behov av juridisk kompetens rekommenderar vi dig att kontakta oss personligen.

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

010-33 33 888 Boka tid online