Helgerbjudande

Använd koden:ADVOKAT

(50% rabatt på konsultation till söndag)

Min sambo har skulder, kan de sälja vårt hus på auktion?

Datum: 16/11/2023

Hej,

Min sambo har hamnat i stor ekonomisk kris. Han har undanhållit denna information länge från mig då vi varit sambos i över 20 år. Kronofogden ska nu sälja vårt hus på exekutiv auktion. Huset köpte vi för ca 4 år sedan. Vi har två små barn. Tyvärr står endast min sambo som ägare på huset. Har jag något att säga till om angående huset? Jag vill helst bo kvar med mina två små barn.

Hej och tack för din fråga,

Kronofogdemyndigheten undviker utmätande av bostad i så stor mån som möjligt, att huset nu ska utmätas tyder på att övriga alternativ är uttömda. Huset verkar dock utifrån vad du skriver vara samboegendom då det införskaffats för ert gemensamma boende under samboskapet. Huvudregeln inom utsökningsbalken är att samtlig egendom som finns i den betalningsansvariges besittning kan tillhör denne och det är då upp till den rättmätige ägaren att invända. Det är då upp till dig att visa att du äger en del av huset genom exempelvis kontoutdrag eller kvitton. Om du kan visa att du äger exempelvis halva huset kan endast din sambos halva utmätas för hans skuld.

Behöver du vidare vägledning rekommenderar vi att du diskuterar ditt ärende med en jurist. Du kan också läsa mer om ämnet i vår utbildning i samboavtal.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Peter Zeijersborger

Advokat och grundare av Zeijersborger & Co med över 20 års erfarenhet och verksam inom brottmål, tvistemål, familjerätt och processföring. Tagit juristexamen vid Göteborgs universitet. Verksam ledamot i Sveriges Advokatsamfund sedan 2011. 

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.