Min sambo vill inte ha samboavtal, är det rimligt?

Hej,

Jag och min sambo vill köpa ett hus. Han studerar och tar studielån medan jag arbetar på heltid. Han äger en lägenhet som han kommer att göra vinst på och han kommer att betala insatsen på huset. Han beviljas däremot inget lån av banken och vill inte ta ett lån tillsammans med mig eftersom han vill ha sina egna skulder. Vi vill äga hälften av huset var. Tanken är därför att han ska få pengar av sina föräldrar för halva huset och att jag ska ta lån för att kunna betala den andra hälften.

Nu säger min sambo att han inte vill ha ett samboavtal då han är rädd att han kommer att gå med förlust. Hur kommer lägenheten delas mellan oss ifall vi skulle separera?

Hej och tack för din fråga,

Genom samboavtal kan sambor eller blivande sambor avtala om att viss egendom ska undantas från bodelningen, eller att en bodelning inte ska ske enligt 9 § sambolagen.

Om någon av samborna begär det, ska bodelning ske när samboförhållandet upphör. Vid bodelningen ska samboegendomen fördelas mellan samborna (8 § sambolagen). Egendom som inte utgör samboegendom ingår alltså inte i bodelningen.

Samboegendomen utgörs av sambornas gemensamma bostad och bohag som förvärvats för gemensam användning. I samboegendomen ingår dock inte enskild egendom, egendom som undantagits från bodelningen genom samboavtal eller egendom som huvudsakligen används för fritidsändamål (3, 4, 7 och 9 §§ sambolagen).

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.