Min sambo vill inte ha samboavtal, är det rimligt?

Hej, jag och min sambo vill köpa ett hus. Han studerar och tar studielån medan jag arbetar på heltid. Han äger en lägenhet som han kommer att göra vinst på och han kommer att betala insatsen på huset. Han beviljas däremot inget lån av banken och vill inte ha ett lån tillsammans med mig eftersom han vill ha sina egna skulder. Vi vill äga hälften av huset var. Tanken är därför att han ska få pengar av sina föräldrar för halva huset och att jag ska ta lån för att kunna betala den andra hälften.

Nu säger min sambo att han inte vill ha ett samboavtal, då han är rädd att han kommer att gå med förlust. Hur kommer lägenheten delas mellan oss ifall vi skulle separera?

Hej och tack för din fråga,

Genom samboavtal kan sambor eller blivande sambor avtala om att viss egendom ska undantas från bodelningen, eller att en bodelning inte ska ske (9 § sambolagen).

Om någon av samborna begär det, ska bodelning ske när samboförhållandet upphör. Vid bodelningen ska samboegendomen fördelas mellan samborna (8 § sambolagen). Egendom som inte utgör samboegendom ingår alltså inte i bodelningen.

Samboegendomen utgörs av sambornas gemensamma bostad och bohag som förvärvats för gemensam användning. I samboegendomen ingår dock inte enskild egendom, egendom som undantagits från bodelningen genom samboavtal eller egendom som huvudsakligen används för fritidsändamål (3, 4, 7 och 9 §§ sambolagen).

Vänliga hälsningar,

Zeijersborger & Co

Boka tid hos oss

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

Ställ en fråga

Jag vill bli kontaktad via:


Genom att skicka formuläret godkänner du vår integritetspolicy.

Sök i vår frågedatabas