fbpx

Min sambos ex vägrar lämna oss ifred, vad ska vi göra?

Hej,

Min sambo och jag hade ett 4 månaders långt ”avbrott” i vår relation och hittade tillbaka till varandra för ett tag sedan. Under tiden för avbrottet hade han en annan kvinna. När vi sågs igen insåg han att han fortfarande hade känslor för mig, berättade detta för henne och den relationen bröts. Efter att vi blivit ihop igen har den här kvinnan skickat sms till både honom och mig, hotat honom att hon ska berätta allt för mig, att hon är gravid med mera.

Hon har krävt att hon ska få träffa honom vilket han gått med på två gånger för att förklara och ge henne ett avslut, men hon fortsätter envisas. Hon har även kommit hem till honom på kvällen, när han uttryckligen skrivit att hon inte är välkommen och att barnen låg och sov. Hon har även hotat med att ”ta med två killar och hälsa på honom på hans jobb”. Hon kräver att få träffa hans barn och nu har han varit tvungen att vara tydlig till skola och fritids att ingen förutom han och barnens mamma får hämta dem, eftersom han är rädd att hon ska ta dem.

Till mig har hon hotat att skicka skärmdumpar på deras konversationer och igår kom det en laddning bilder från ett oregistrerat kontantkort. Hennes vänner har ringt och skickat sms till mig om vilken vidrig person min sambo är och ”berättat sanningen”.

Hon har även kontaktat min sambos ex och mamma till barnen för att berätta hennes version, samt berättat för hela hans bekantskapskrets hur han har varit otrogen etc.

Vi har varit tydliga med att vi absolut inte vill ha någon kontakt med henne eller ”hennes vänner” (vi misstänker att det är hon som skickar sms och låtsas att det är från någon annan). Vi börjar snart bli oroliga för vår säkerhet då hon känns labil.

Finns det något vi kan göra i denna situation?

 

Hej och tack för din fråga,

Det ni kan göra är att kontakta polisen, eftersom din sambos ex kan ha gjort sig skyldig till brott.

Att hon ringer och skickar SMS i väldigt hög utsträckning kan utgöra brottet ofredande. Ofredande innefattar att någon kränker den utsattes frid på ett kännbart sätt[1] – exempelvis genom telefonsamtal eller annan kontakt. Kontakterna kan vara störande på grund av sitt antal eller på grund av när och hur de sker.  De kan också framkalla känslor som oro och obehag.

Genom att hota din partner att hon kommer skicka två killar som hälsar på honom på jobbet riskerar hon att dömas för olaga hot. För att handlingen ska utgöra olaga hot krävs det att personen hotar med brottslig gärning på ett sätt som är ägnat att hos den hotade framkalla allvarlig fruktan för egen eller annans säkerhet till person eller egendom.[2]

Att hon säger att hon ska sprida ”sanningen” är inte straffbart i sig, men om hon skulle göra det så är det möjligt att hon kan göra sig skyldig till förtal. Det framgår inte av din fråga vilken ”sanning” hon kommer att sprida, men förtal innebär att utpeka någon som brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt, eller att på annat sätt lämna en uppgift som är ägnad att utsätta annan för andras missaktning.[3] För att det ska utgöra förtal ska den lämnade uppgiften vara av nedsättande beskaffenhet.

Om ni tror att sambons ex gjort sig skyldig till något av de ovanstående brotten kan ni upprätta en polisanmälan. Utöver en polisanmälan kan ni även ansöka om kontaktförbud. Kontaktförbudet innebär att din partners ex förbjuds att besöka, eller på andra sätt kontakta er under en viss bestämd tid.[4] För att kontaktförbud ska meddelas ska det finnas en risk att personen kommer att begå brott mot, förfölja eller på annat sätt allvarligt trakassera den som förbudet avses skydda.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

[1] 4 kap. 7 § Brottsbalken
[2] 4 kap. 5 § Brottsbalken
[3] 5 kap. 1 § Brottsbalken
[4] 1 § Lag om kontaktförbud

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Det kostar inget att fråga. Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Relaterade frågor:

Boka tid hos oss

Du bokar enkelt en gratis inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

Ställ en fråga    Integritetspolicy


    Sök i vår frågedatabas