Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Min son är omhändertagen av socialtjänsten, vad gäller?

Datum: 19/11/2021

Hej,

Min son har blivit omhändertagen av socialtjänsten. Vad kommer hända nu?

 

Hej och tack för din fråga,

Svaret på frågan blir beroende av om barnet är omhändertaget med stöd av Lagen om vård av unga (LVU) eller socialtjänstlagen (SoL).

Den grundläggande skillnaden mellan LVU och SoL är att en placering enligt SoL är frivillig och bygger på samtycke från vårdnadshavaren. Bedömer socialtjänsten att samtycke till nödvändig vård inte föreligger eller om samtycket är osäkert kan socialtjänsten ansöka om vård enligt LVU hos Förvaltningsrätten.

Oavsett om placeringen sker med LVU eller SoL upprättas en vårdplan där det står vad barnet behöver under placeringen och vad som krävs för att barnet ska kunna flytta hem igen. Vården ska genomföras så långt det är möjligt i samförstånd med vårdnadshavarna.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

 

 

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.