Julerbjudande

Använd koden:GODJUL

(50% rabatt på konsultation till Julafton)

Sök

Min son krockade min bil när han var påverkad, kan försäkringsbolaget neka oss ersättning nu?

Datum: 09/02/2023

Hej,

Min son körde min bil och krockade, och åkte även dit för rattfylleri. Min bil var helförsäkrad hos ett försäkringsbolag som nu nekar mig ersättning på grund av att “den som körde var narkotikapåverkad”. Har de rätt att neka mig ersättning? Kan ersättning lämnas för min sons skador?

Hej och tack för din fråga,

Det är möjligt att försäkringsbolaget kan neka eller jämka ersättningen då din son kört bilen narkotikapåverkad.

I Sverige ska alla motordrivna fordon omfattas av en trafikförsäkring.[1] Vid en trafikolycka kan ersättning från trafikförsäkringen utgå för föraren, passagerarnas personskador eller för sakskador som inte är skador på din egen bil eller på det som transporteras i bilen.[2]

Ersättning till förare av motordrivet fordon kan jämkas, om föraren uppsåtligen eller genom grov vårdslöshet har medverkat till skadan. Ersättning till förare som har gjort sig skyldig till rattfylleri eller grovt rattfylleri kan även jämkas, om föraren genom vårdslöshet har medverkat till skadan.[3] För att försäkringsbolag ska kunna jämka ersättningen måste de kunna bevisa att föraren har varit vårdslös och att detta har lett till en skada.[4]

Om försäkringen ska täcka skador på din egen bil så behöver du, utöver den obligatoriska trafikförsäkringen, även en halvförsäkring eller helförsäkring. Det är svårt att uttala sig om försäkringsbolaget har rätt att neka ersättning utan att ha sett villkoren i just ditt försäkringsavtal. Försäkringsbolaget har en skyldighet att informera försäkringstagare om det huvudsakliga innehållet i försäkringsvillkoren.[5] För att avgöra huruvida ersättning kan lämnas för den aktuella skadan rekommenderas att noga läsa igenom ditt avtal.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist. Du kan också hitta mer information i vår handbok om trafikskadeersättning.

Zeijersborger & Co

[1] 2 § Trafikskadelagen
[2] 10 § Trafikskadelagen
[3] 12 § 1 st. Trafikskadelagen
[4] RH 2017:39
[5] 2 kap. 2 § Försäkringsavtalslag

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.