Julerbjudande

Använd koden:GODJUL

(50% rabatt på konsultation till Julafton)

Sök

Min syster ljög vid bouppteckningen om pengar hon lånat av vår mor. Kan jag kräva att arvet justeras i efterhand?

Datum: 16/06/2022

Hej,

Vi är fyra syskon som tillsammans gjorde en bouppteckning efter mamma, och alla skrev under. Av en tillfällighet har det nu i efterhand kommit fram att vår syster lånade 64 000 kronor av mamma ungefär fem månader innan hon gick bort. Inga handlingar finns skrivna för lånet och därför togs det heller inte upp i bouppteckningen. Hur ser möjligheterna ut att kräva tillbaka lånet och justera arvet som redan fördelats ut, men på felaktiga grunder? Dessutom funderar jag på om min syster har gjort sig skyldig till något brott? Hon undertecknade ju på heder och samvete. Bör vi polisanmäla henne?

Hej och tack för din fråga,

Er syster kan ha gjort sig skyldig till osant intygande, om hon skrev under bouppteckningen som bouppgivare och hon visste att det saknades viktig information. Straffet för osant intygande sträcker sig från böter till fängelse i högst sex månader. Bedöms däremot brottet som grovt, kan man dömas till fängelse i högst två år.[1]

För det fall en skuld blir känd efter att bouppteckningen förrättats ska det göras en tilläggsbouppteckning, där er systers skuld framgår. En sådan uppteckning ska förrättas inom en månad från att skulden blivit känd.[2] Blankett för det finns på Skatteverkets hemsida, eller så kan ni vända er till en jurist som upprättar tilläggsbouppteckningen åt er. När tilläggsbouppteckningen registrerats ska det göras ett nytt arvskifte där er systers skuld fördelas ut mellan arvtagarna.

Om er syster har gått med på justeringen av bouppteckningen, så finns det troligtvis ingen anledning att polisanmäla henne. Det krävs dock inte att er syster medger justeringen för att ni ska kunna lämna in en tilläggsbouppteckning, utan det räcker att någon av er skriver under i rollen som bouppgivare.[3] Om er syster inte vill betala ut skulden så den kan fördelas mellan arvtagarna kan ni å dödsboets vägnar kräva in skulden via Kronofogden.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation, för att diskutera ditt ärende med en jurist. Du kan också läsa mer om ämnet i vår handbok i bouppteckning.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 15 kapitel 11 § Brottsbalken
[2] 20 kap. 10 § Ärvdabalken (ÄB)
[3] 20 kap. 6 § ÄB

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.