Min vän försvann med mina pengar, vad gör jag nu?

Hej,

En vän till mig lovade att hjälpa mig att köpa en bil, så jag swishade 20 000 kr till honom. Nu har det gått tre månader och människan går inte att få tag på. Jag vill ha tillbaka mina pengar, vad kan jag göra?

Hej och tack för din fråga,

Du har möjlighet att polisanmäla personen för bedrägeri. En brottmålsprocess om bedrägeri påbörjas genom att du polisanmäler brottet och låter polisen utreda saken. Om personen döms för brott, kan du också få skadestånd för dina förlorade pengar.

Den som genom vilseledande förmår någon till handling, i ditt fall att swisha pengar till en bil, som innebär vinning för gärningsmannen och skada för den vilseledande kan dömas för bedrägeri.[1] Om det föreligger ett brott i form av bedrägeri så ska din ekonomiska skada ersättas genom skadestånd för förmögenhetsskada.[2]

Ett annat alternativ är att lämna in en stämningsansökan i tingsrätt och där yrka att din vän ska betala tillbaka 20 000 kr med grunden att det muntliga avtalet inte uppfyllts.[3] Detta kallas att du har en fordran på personen. Vinner du i en sådan rättegångsprocess utgör beslutet grund för att kräva ut pengarna genom verkställighet hos Kronofogden.[4]

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 9 kap. 1 § Brottsbalken (BrB)
[2] 2 kap. 2 § Skadeståndslagen (SkL)
[3] 42 kap. 1 § och 2 § Rättegångsbalken (RB)
[4] 3 kap. 1 § 1 punkten, Utsökningsbalken (UB)

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.