Mina barn blev omhändertagna – hur får jag tillbaka dem?

Hej!

Jag och mina barn flyttade till en skyddad adress under två år. Vi fick då ingen hjälp av Soc så att barnen kunde få träffa sin pappa och heller inga insatser för mina barn. Jag fick klara mig själv med ett heltidsjobb och fyra barn.

Barnen var på mig om att få träffa sin pappa och jag meddelade detta till min handläggare utan resultat. Till slut gav min advokat mig rådet att ta kontakt med min man och på så sätt röja vår skyddade adress, så att han kunde få träffa barnen. Jag meddelade detta till min handläggare och sedan blev barnen omhändertagna via LVU-lagen och nu får jag inte tillbaka förvaltningsrätten. Vad kan jag göra för att få tillbaka mina barn? Hur stor chans har jag?

Hej och tack för din fråga,

I första hand kan du med hjälp av ditt ombud överklaga förvaltningsrättens dom till kammarrätten. Detta förutsätter dock att överklagandefristen inte löpt ut. Om överklagande fristen löpt ut kvarstår alltid möjligheten att göra en hemtagningsbegäran hos socialtjänsten. I den begäran kan du skriva att du har behov av ett ombud. Socialtjänsten gör sedan en utredning för att undersöka om barnen kan flytta tillbaka till dig. Socialtjänsten ska pröva barnens behov av vård enligt LVU var sjätte månad men det är inte alltid denna prövning görs i rätt tid, därför är det bra att du som förälder är uppmärksam på hur lång tid som förflutit sedan den senaste prövningen gjordes.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.