Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Misstänkt för rattfylleri efter att ha synts med alkohol i bilen och druckit vin hemma. Vad ska jag göra?

Datum: 26/01/2022

Hej,

För ett tag sedan åkte jag hemifrån sent på natten och körde ca. 100 meter till ett skogsparti där jag gömt en halvfull box vitt vin. I ösregnet såg jag två män som troligtvis var på väg hem från krogen passera mig. De såg förmodligen att jag la in en box med vin i bilen. Jag hade även två mineralvattenflaskor – en fylld med vatten som jag sedan skulle hälla vinet i. Männen hävdar att de tyckte det såg ut som en vodkaflaska med genomskinlig vätska. Jag dricker överhuvudtaget inte sprit, vilket min man kan intyga. Männen var påtagligt berusade och gick mot min bil i rask fart när jag startade den. Jag blev rädd då de såg arga ut, gapade, ryckte i dörrhandtag och bankade på bilen. Jag trodde de skulle överfalla mig. Jag hann låsa alla dörrar inifrån och körde hem.

Direkt när jag kom hem drack jag cirka en liter vin på ett par minuter och gick och lade mig på övervåningen. Efter ungefär en kvart stövlade polisen in då männen tagit registreringsnummer och ringt polisen. Jag fick blåsa och det visade säkert på över en promille. Jag har aldrig kört onykter, däremot dricker jag hemma när ingen ser. Eftersom att vi inte har någon alkohol hemma dricker jag ur de tappade petflaskorna så att min man inte ska hitta någon vinflaska eller box. Jag fick följa med polisen för att ta blodprov, urinprov och bli förhörd. I ren panik nekade jag att jag hade varit ute och kört och att jag dricker hemma när ingen ser. Dagen efter ringde jag polisen och berättade hela sanningen och berättade även att jag samma dag hade sökt läkarvård för att få slut på smygdrickandet. Jag har sedan dess tagit tag i problemet och har inte druckit en droppe sedan dess. Jag har inte heller några tidigare straff eller anmärkningar.

Hur ska jag kunna försvara mig om polisen inte tror mig? Vad kan detta få för följder? Vad händer med körkort eller med misstanken om grov rattfylla? Hur jag ska gå tillväga mer än det jag redan på kort tid gjort? Tacksam för vägledning.

Hej,

Det är inte olagligt att dricka alkohol efter att man kört bil. Däremot är det inte tillåtet att köra bil alkoholpåverkad. Om du skulle dömas för rattfylleri riskerar du böter eller fängelse. Ditt körkort kommer troligtvis att återkallas om du döms. För att du ska kunna bli dömd för brottet måste åklagaren kunna bevisa att du gjort till skyldig till rattfylleri. Du kan i vissa fall ha rätt till en försvarare som betalas av staten.

I Sverige gäller den så kallade oskuldspresumtionen vilket är en princip som innebär att den som är misstänkt för ett brott anses vara oskyldig till dess att motsatsen bevisats. I brottmål är det åklagaren som har hela bevisbördan. Det innebär att det är åklagaren som måste bevisa att den som är misstänkt har begått det brott som påstås. För att bli dömd för rattfylleri måste åklagaren alltså styrka att du kört bil alkoholpåverkad och det får inte finnas något rimligt tvivel om att det gått till så som åklagaren påstår. I Sverige finns också en princip om fri bevisprövning, det innebär att alla bevis kan ligga till grund för en fällande dom.

Den som kört bil med minst 0,2 promille alkohol i blodet ska dömas för rattfylleri. Straffet för rattfylleri är böter eller fängelse i högst sex månader.[1] Den som har minst 1 promille alkohol i blodet eller annars varit avsevärt påverkad av alkohol döms för grovt rattfylleri. Straffet uppgår då till fängelse i högst två år.[2]

Domstolen tar hänsyn till alkoholbeteende och tidigare brottslighet vid beslut om påföljd. Om man inte har straffats tidigare är det en omständighet som ska tillmätas en mildrande betydelse.

Om du är misstänkt för, eller gjort dig skyldig till rattfylleri eller grovt rattfylleri, kan Transportstyrelsen besluta att återkalla ditt körkort.

Den som är misstänkt för ett brott har alltid rätt att anlita en försvarare.[3] I vissa fall har man rätt till en offentlig försvarare som betalas av staten.[4] Zeijersborger & Co har flertalet advokater som har möjlighet att biträda den som är misstänkt för brott.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

 

[1] Lag (1951:649) om straff för vissa trafikbrott 4 § 1 st.

[2] Lag (1951:649) om straff för vissa trafikbrott 4 a §

[3] Rättegångsbalk (1942:740) 21 kap. 3 §

[4] Rättegångsbalk (1942:740) 21 kap. 3 a §

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.