Mitt ex tog vår gemensamma bil, vad kan jag göra?

Hej och tack för din fråga,

Jag och min tidigare sambo har separerat. Vi har en bil gemensamt som hon använder på helgerna och jag använder övrig tid. Det löpande underhållet tar jag hand om och efter separationen har vi delat på de stora reparationskostnaderna. Vi köpte bilen för gemensamma pengar som vi lånade tillsammans (50/50) från en bank som en del i lånet när vi köpte en bostadsrätt. Vi skrev bilen på henne men vi har alltid delat på utgifterna då vi hade en gemensam ekonomi när vi bodde tillsammans. Bostadsrätten har vi sålt och därefter delat på pengarna.

Nu i söndags kom hon och en kompis och krävde att få sommardäcken och extranyckeln till bilen och påstod att bilen var hennes. Jag ville inte ställa till med något bråk eftersom det fanns barn i huset. Nu känner jag mig bestulen och eländig, speciellt eftersom jag behöver bilen i mitt jobb.

Vi har även en sommarstuga som vi äger 50/50. Hon vill sälja den, men då jag inte har något lägenhetskontrakt och kan stå bostadslös när som helst vill inte jag det. Jag har erbjudit henne att betala hennes del av kostnaderna tills jag har möjlighet att köpa ut henne, men hon försöker pressa mig till att sälja NU. Hon har dock inga ekonomiska problem och vi lär inte göra någon större vinst på sommarstugan. Jag behöver ju bilen för att ta mig dit och känner mig utsatt för utpressning. Vad gör jag?

Hej och tack för din fråga,

Det kan finnas förutsättningar för att både bilen och sommarstugan kan hamna som önskat i din ägo, men det beror på omständigheterna i ert fall. Jag kommer nedan först besvara frågan om bilen och sedan om sommarstugan.

Av frågan framgår att du och ditt ex var sambor och därmed är det sambolagen som är tillämplig.[1] Gällande uppdelning av egendom räknas bostad och bohag som samboegendom och kan ingå i en bodelning, om de förvärvats för gemensam användning.[2] En bil räknas inte som samboegendom och kan således inte ingå i en bodelning.[3] Om det är din sambo som står som registrerad ägare till bilen är det därför i första hand hon som har rätt till den.

Det finns dock ett undantag, om du kan bevisa att du har dold samäganderätt. Det krävs då att följande tre förutsättningar är uppfyllda[4]:

  1. Bilen ska ha förvärvats i en sambos namn för parets gemensamma bruk.
  2. Den andra sambon ska genom ett ekonomiskt bidrag vid förvärvet ha möjliggjort eller underlättat det.
  3. Parterna får anses ha förutsatt att egendomen skulle samägas.

Utifrån omständigheterna som framgår av frågan kan det således finnas möjlighet att vinna framgång med en argumentation att bilen ska tillfalla dig enligt dold samäganderätt. Om ni inte kan komma överens finns det en möjlighet att låta domstolen avgöra i frågan, genom att lämna in en stämningsansökan till tingsrätten mot din före detta sambo.[5]

Gällande er sommarstuga är det en samägd fastighet. Den är dock inte er bostad och således är det inte heller samboegendom som ska ingå i en bodelning. Tillämplig lag i fallet är lagen om samäganderätt, som gäller då två personer äger en fastighet tillsammans.[6] Lagen är inte tvingande, vilket innebär att om du och din före detta sambo avtalat om annat gäller främst det. Om inte parterna kan komma överens om att den ena köper ut den andra kan en av delägarna begära att sommarstugan ska säljas på en offentlig auktion.[7] Försäljningen sker då genom en god man som utses av tingsrätten. Om du vill fortsätta äga sommarstugan har du rätt att delta i budgivningen.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist. Du kan även hitta mer information i vår handbok om samboavtal.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 1 § Sambolagen
[2] 3 § Sambolagen
[3] 6 § Sambolagen
[4] NJA 2004 s. 397
[5] 42 kap. 1 § Rättegångsbalken
[6] 1 § Lagen om samäganderätt
[7] 6 § Lagen om samäganderätt

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.