Mitt ex vägrar flytta ut ur min bostad – Vad ska jag göra?

Hej,

Jag och min sambo har gjort slut. Jag köpte huset vi bor i för jättelängesedan, även innan vi träffades, men hon påstår att det är lika mycket hennes bostad. Hon har lagt beslag på halva huset och vägrar att flytta. Vad är det som gäller i denna situation och vad ska jag göra?

 

Hej och tack för din fråga,

Då du ägde huset innan ert samboförhållande inleddes är huset inte samboegendom och omfattas inte av sambolagen. Det innebär således att huset är ditt. Samboegendom är sambornas gemensamma bostad och bohag.[1]  Det som utgör den gemensamma bostaden är om den för gemensam användning är den samboegendom. [2] Bostaden är ju i ert fall inte anskaffad med syftet att ni skulle bo där tillsammans och ska således inte ingå i er bodelning.

Om din före detta sambo vägrar flytta, kan du ta kontakt med domstolen som får utse en bodelningsförrättare för att ”skifta boet”. Bodelningsförrättaren kommer fatta beslut om att bostaden inte ska ingå i bodelningen och att du har ensam rätt till huset. Därefter kan du vända dig till Kronofogdemyndigheten med en begäran om verkställighet. Det innebär att Kronofogden kommer hjälpa dig att få din sambo att flytta.

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co

[1] 3 § SamboL.
[2] Se även 5 § SamboL.

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Det kostar inget att fråga. Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Relaterade frågor:

Boka tid hos oss

Du bokar enkelt en gratis inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

Ställ en frågaIntegritetspolicy


Sök i vår frågedatabas