Mitt ex vill inte att barnen ska bo hos henne alls och jag har inte möjlighet att ha dem på heltid. Hur ska vi göra?

Hej,

Jag och mitt ex separerade för ett tag sedan och har två barn ihop, 3 och 5 år gamla. Jag har föreslagit växelvist boende varannan vecka, men hon är tydlig med att hon inte vill ha barnen boende hos sig alls. Hon skyller på att hon arbetar obekväma tider och reser mycket, vilket gör att hon inte kan binda upp sig. Jag tror det är struntprat och att hon helt enkelt bara inte vill ta ansvar för sina barn. Jag jobbar också väldigt mycket och känner inte att jag klarar av att ha två så små barn hos mig på heltid utan någon hjälp. Om hon vägrar att dela på boendet och jag inte kan ha dem boende hos mig hela tiden, hur gör vi då? Vad kan jag kräva av mitt ex?

Hej och tack för din fråga,

Om du och ditt ex har delad vårdnad om barnen, med andra ord båda är vårdnadshavare, innebär det att ni har ett gemensamt ansvar för att tillgodose barnens behov av omvårdnad, trygghet och god fostran.[1] Beslut i frågor som rör barnet ska som utgångspunkt fattas av båda vårdnadshavarna tillsammans.[2] Eftersom barnens boende är en fråga av stor betydelse behöver ni därför vara överens om detta.

Om ni har svårt att enas kan ni som ett första steg vända er till kommunens familjerätt. De kan hjälpa er fram till en lösning och att skriva ett bindande avtal.[3] Avtalet är giltigt om det är skriftligt och socialnämnden godkänner det.[4]

Är det inte möjligt att enas med hjälp av familjerätten kan du istället lämna in en stämningsansökan till tingsrätten. Domstolen kommer då i en dom besluta vem av föräldrarna som barnen ska bo tillsammans med, alternativt om de ska bo växelvist, utifrån vad som kan sägas förenligt med barnens bästa. Vid bedömningen av vad som är bäst för barnen beaktar domstolen deras behov av en nära och god kontakt med båda föräldrarna.[5] För att barnen ska kunna bo växelvist behöver du och ditt ex dock ha en bra samarbetsförmåga och bo förhållandevis nära varandra rent geografiskt.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha mötet på telefon eller via videosamtal.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 6 kap. 1-2 § Föräldrabalken (FB)
[2] 6 kap. 11 och 13 § § FB
[3] 6 kap. 18 § FB
[4] 6 kap. 14 a § FB
[5] 6 kap. 2 a och 14 a § § FB

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.