Muntligt avtal med en kompis som vägrar betala- vad kan jag göra?

Hej!

En kompis är skyldig mig 3500 kr, vi hade ett muntligt avtal och vittnen finns. Jag frågade när jag kunde få tillbaka dem och då svarade han att jag kunde få dem nästa dag. När morgondagen kom fick jag inte mina pengar, utan fick veta att han hade köpt en moped till sin flickvän istället för att betala mig.

Jag har nu väntat på mina pengar i två år och har varit så pass snäll att jag gått ner från 3500 kr till 1500 kr, bara för att han är en vän till mig. Varje månad, när jag frågar när jag kan få mina pengar, svarar han att jag ska få dem i slutet av månaden. När slutet av månaden närmar sig brukar jag fråga honom igen, men han skjuter då fram det en månad i taget.

Nu har jag blivit trött på att vänta på pengarna! Har berättat för honom att jag kommer att vända mig till Kronofogden. Fick då till svar att om jag gör det så kommer han inte att betala de heller, utan kommer istället slänga alla papper från Kronofogden när det gäller mig.

Vad kan jag göra för att få mina pengar om han nekar att betala till Kronofogden?

Hej och tack för din fråga,

Om någon är skyldig dig pengar kan Kronofogden hjälpa dig med att fastställa skulden. Detta gör du genom att hos Kronofogden ansökan om ett betalningsföreläggande. Hur du går till väga för att fylla i ansökan om betalningsföreläggande framgår av instruktioner på Kronofogdemyndighetens hemsida.

Personen som Kronofogden förelägger att betala pengar till dig kan antingen välja att betala skulden, invända mot skulden eller strunta i att göra någonting alls. Om personen i fråga struntar i att göra någonting och som du beskriver det “slänger alla papper” kan Kronofogden trots detta meddela ett utslag i ärendet. Det innebär att Kronofogden kan arbeta med att driva in skulden för din räkning.

Handläggning hos Kronofogdemyndigheten innebär att en del ansökningsavgifter tillkommer. Dessa kan du begära ersättning för i samband med din ansökan om betalningsföreläggande så att personen som är skyldig dig pengar även ska ersätta dig för kostnader du haft för att koppla in Kronofogdemyndigheten i ärendet.

Jag tycker att du ska ringa Kronofogdemyndigheten och beskriva ditt ärende för att höra vilka möjligheter du har att gå vidare i frågan.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.