När betalas mitt skadestånd ut?

Hej,

När får man pengarna från ett skadestånd som dömts ut av tingsrätten?

Hej och tack för din fråga,

Det är i första hand gärningsmannen som ska betala ut skadestånd enligt 2 kap. 1 § skadeståndslagen. Kan eller vill inte gärningsmannen betala ut skadeståndet kan man vända sig till Kronofogdemyndigheten för att de ska hjälpa till med att driva in skulden i form av en ansökan om betalningsföreläggande.

Vidare kan personen istället vända sig till sitt försäkringsbolag och be dem betala ut skadeståndet. Enligt 16 kap. 1 § 1 st. försäkringsavtalslagen ska ett försäkringsbolag som har fått underrättelse om ett försäkringsfall utan uppskov vidta de åtgärder som behövs för att försäkringsfallet ska kunna regleras. Således får personen försäkringsersättning från hemförsäkringen i form av hela det utdömda skadeståndet eller i form av ett schablonbelopp försäkringsbolaget har.

Erhålls inte full kompensation från varken gärningsman eller från försäkringsersättning kan personen i sista hand vända sig till Brottsoffermyndigheten och få brottsskadeersättning enligt 21 § brottsskadelagen.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.