Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

När börjar umgängesavtalet gälla?

Datum: 24/09/2021

Hej,

Jag har tillsammans med motparten ingått ett umgängesavtal gällande våra barn, dvs. vi har båda skrivit på det. Nu väntar vi på att få tillbaka ett godkännande från tingsrätten. Jag skulle ha mitt ena barn idag, men fick inte detta för motparten och hen hänvisade till att inget domslut finns än. Nästa vecka ska jag ha barnen enligt avtalet vi skrev på för 3 veckor sedan. Det lär nog bli samma problem då, att motparten inte går med på det innan vi fått ett godkännande från tingsrätten. När börjar avtalet att gälla egentligen? Vad kan man göra?

Hej och tack för din fråga,

Avtalet gäller egentligen så fort ni båda har undertecknat det. Skillnaden är dock att det inte är verkställbart förrän tingsrätten har godkänt det. Du kan alltså i praktiken inte göra något förrän tingsrätten har godkänt avtalet.

Det är givetvis till den andra partens nackdel att inte samarbeta och följa det avtal ni tillsammans kommit överens om. Sådant beteende kan således vara till nackdel för motparten i en framtida tvist kring vårdnad, boende eller umgänge.

Vi skulle därför rekommendera att ligga lågt fram till dess att avtalet blivit godkänt. Skulle motparten i det läget inte följa avtalet kan du genom tingsrätten få avtalet verkställbart.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.