När ska man betala vinstskatten för huset vid bodelning?

Hej,

När någon av parterna vid en skilsmässa ska lösa ut den andra från huset. När ska den betala vad som blir utlöst vinstskatten på huset?

Hej och tack för din fråga,

Vanligtvis är det den av makarna som vill och kan överta den gemensamma bostad som får göra det i bodelningen då den görs i samband med äktenskapsskillnad. Den andra maken ska då givetvis kompenseras ekonomiskt för detta med en så kallad bodelningslikvid. Pengar ska utges om maken som köps ut inte får täckning genom annat giftorättsgods.[1]

Överlåtelse genom bodelning är skattefritt.[2] Skatt betalas endast när fastigheten avyttras.[3] Därmed kommer maken som säljer huset betala skatt vid försäljning i framtiden. Den framtida skatteskulden kallas latent skatteskuld. Det innebär att den som behåller fastigheten ska lösa ut den andre med halva marknadsvärdet minskat med den latenta skatteskulden. För att få fram den latenta skatteskulden gör man en fingerad försäljning av fastigheten som innebär marknadsvärdet minskat med anskaffningsvärde, mäklararvode samt övriga ombyggnadskostnader.[4]

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

[1] 11 kap. 10  § ÄktB.
[2] 8 kap. 2 § IL.
[3] 44 kap. 26 § IL.
[4] 44 kap. 13 § IL.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.