fbpx

Negativ faderskapstalan

Hej,

Jag har en fråga om faderskap. Skälet till frågan är att mamman till barnet ljög om att jag var fadern så jag skrev på faderskapet för över 20 år sedan. Barnet vet nu vem den riktiga pappan är och dom har kontakt. Den riktiga fadern har familj och vill inte erkänna faderskapet för någon myndighet. Jag har varken kontakt med mamman eller barnet längre. Jag ska nu gifta mig och jag vill inte att min blivande fru skall hamna i någon arvstvist om jag skulle avlida. Hur ska jag gå till väga?

Hej och tack för din fråga.

I föräldrabalken finns regler om moder- och faderskap. I situationer där mamman och pappan till barnet inte är gifta, fastställs faderskapet antingen genom en bekräftelse eller dom. Utifrån din fråga förstår jag det som att du bekräftat faderskapet. I 1 kap. 4 § föräldrabalken nämns vad jag anser är aktuellt i ditt fall, eftersom du ej anser dig far till barnet och vill få till en ändring över detta. I paragrafen nämns att om det efter bekräftelsen av faderskapet skulle visa sig att den som lämnat bekräftelsen ej är far till barnet, ska rätten förklara att bekräftelsen är ogiltig.

Således tycks du ha möjlighet att vända dig till tingsrätt och föra en negativ faderskapstalan, för att få rätsida på ditt problem. 

Hoppas du fått svar på din fråga.

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Det kostar inget att fråga. Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Relaterade frågor:

Behöver du ett ombud?

Vill du veta om ditt ärende går att driva på juridisk väg? Ring oss och boka en kostnadsfri telefonrådgivning.

Ställ en fråga    Integritetspolicy


    Sök i vår frågedatabas