Negativ faderskapstalan

Hej,

Jag har en fråga om faderskap. Skälet till frågan är att mamman till barnet ljög om att jag var fadern så jag skrev på faderskapet för över 20 år sedan. Barnet vet nu vem den riktiga pappan är och dom har kontakt. Den riktiga fadern har familj och vill inte erkänna faderskapet för någon myndighet. Jag har varken kontakt med mamman eller barnet längre. Jag ska nu gifta mig och jag vill inte att min blivande fru skall hamna i någon arvstvist om jag skulle avlida. Hur ska jag gå till väga?

Hej och tack för din fråga.

I föräldrabalken finns regler om moder- och faderskap. I situationer där mamman och pappan till barnet inte är gifta, fastställs faderskapet antingen genom en bekräftelse eller dom. Utifrån din fråga förstår jag det som att du bekräftat faderskapet. I 1 kap. 4 § föräldrabalken nämns vad jag anser är aktuellt i ditt fall, eftersom du ej anser dig far till barnet och vill få till en ändring över detta. I paragrafen nämns att om det efter bekräftelsen av faderskapet skulle visa sig att den som lämnat bekräftelsen ej är far till barnet, ska rätten förklara att bekräftelsen är ogiltig.

Således tycks du ha möjlighet att vända dig till tingsrätt och föra en negativ faderskapstalan, för att få rätsida på ditt problem. 

Hoppas du fått svar på din fråga.

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.