Julerbjudande

Använd koden:GODJUL

(50% rabatt på konsultation till Julafton)

Sök

Vi har upptäckt fuktskador i vår nya bostadsrätt. Är säljaren ansvarig?

Datum: 22/02/2023

Hej,

I mars köpte jag och min sambo en bostadsrätt. Vi flyttade in i juni. När vi tittade på lägenheten såg den jättefin ut, vi såg inget som verkade konstigt och föreningen verkade bra. Nu när vi flyttat in har vi märkt en rad små fel, men framför allt att det finns en fuktskada i badrummet. Under badkaret har det läckt vatten och vi måste nog renovera hela badrummet. Jag uppskattar att vi får lägga åtminstone 40 000 kr på renoveringen.

Kan vi begära att säljaren betalar för detta?

 

Hej och tack för din fråga,

Ni bör först undersöka avtalet och kolla om lägenhetens skick framgår av avtalet. Om det är så att lägenhetens egentliga skick inte överensstämmer med det som är omnämnt i avtalet och inte heller överensstämmer med vad ni med fog kunnat förutsätta, kan det anses föreligga ett fel som säljaren behöver ansvara för.[1]

Som köpare ska man dock noga undersöka bostadsrätten innan man köper den, och man får inte åberopa fel som man måste antas ha känt till vid köpet eller som man borde ha upptäckt vid undersökningen.[2] Det som talar till er nackdel är att felet hade varit relativt enkelt att upptäcka vid undersökningen, exempelvis genom att kolla under badkaret. Om däremot säljaren lämnat felaktiga uppgifter före köpet, eller om säljaren underlåtit att lämna uppgifter som ni frågat om kan fel anses föreligga. Även om varan har sålts i “befintligt skick” kan den anses felaktig om det kan antas att de felaktiga uppgifterna har inverkat på köpet.[3] Om fel anses föreligga ska säljaren betala för att åtgärda felet.

Viktigt att notera är att ni måste reklamera felet hos säljaren inom skälig tid efter att ni upptäckte det.[4] För att säljaren ska kunna hållas ansvarig får det inte heller ha gått mer än 2 år sedan tillträdet till bostadsrätten. Gör vårt test för att ta reda på vem som är ansvarig för felet.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist. Du kan också hitta mer information i vår handbok om bostadsrätt.

Med Vänlig Hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 17 § Köplagen
[2] 20 § Köplagen
[3] 19 § Köplagen
[4] 32 § Köplagen

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.