Julerbjudande

Använd koden:GODJUL

(50% rabatt på konsultation till Julafton)

Sök

Olika insats i bostad, hur delar vi vid sambobodelning?

Datum: 10/11/2022

Hej,

Jag och min sambo har betalat olika mycket på vår gemensamma bostadsrätt som nu ska delas vid bodelning. Ena parten har betalat 25% av insats, räntor på lån, amorteringar samt avgift och den andra parten följaktligen 75%. Men det saknas särskilt avtal kring detta vilket gör att den delas 50-50 enligt sambolagen har vi antagit. Men hur hanterar man den kapitalvinst/kapitalförlust som uppstår vid delningen och som specifikt hänger samman med att vi betalat olika mycket? Skall den deklareras på inkomstdeklaration, hanteras vid bodelningen eller hur gör man? Det känns viktigt att göra rätt för oss samt tillse att ingen drabbas av en oväntad restskatt eller vise versa.

Hej och tack för din fråga,

Mot bakgrund av din fråga uppfattar jag det som att du och motparten varit sambos innan uppbrottet, därmed tillämpas sambolagens regler i ert fall. I en sambobodelning ingår endast parternas gemensamma bostad och bohag, om inte annat avtalats. Sambobodelning ska påkallas senast ett år efter samboförhållandets slut, därefter är talan preskriberad.

Jag uppfattar att du och motparten köpt bostadsrätten för gemensamt bruk men med olika insats. Huvudregeln är att ni delar lika på eventuell vinst eller förlust. Det råder dock avtalsfrihet, vilket betyder att ni kan avtala om att dela upp vinsten eller förlusten på annat sätt, exempelvis i proportion till den respektive insats ni gick in med i bostadsrätten.

För det fall ni avslutat bodelningen och kommit överens, är det en bra idé att skriva ett bodelningsavtal som specificerar vad ni kommit överens om. Det gör man för att undvika att någon av parterna riktar anspråk mot den andra parten i efterhand.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist. Du kan också hitta mer information i vår handbok om samboavtal.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.