Om Tingsrätten dömer honom att lösa ut mig – vem står då för kostnaderna?

Hej,

Vi är ett sambopar sedan 11 år och äger ett hus, hälften var. Jag kommer att flytta ifrån honom, men han vill inte ta ett banklån för att lösa ut mig. Han påstår även att jag är skyldig att fortsätta betala räntorna på huset, även efter att jag har flyttat ut. Han får bo kvar i huset eftersom han inte är tillräckligt frisk och får då besittningsrätt. Jag vet att han inte kan vägra att lösa ut mig. Om jag är tvungen att gå till rätten med detta och de dömer honom till att lösa ut mig, vem ska då betala för alla kostnaderna?

Tacksamt för svar.

Hej,

Om er gemensamma bostad utgör samboegendom och därmed är egendom som ska ingå i bodelningen är det den sambo som övertar bostaden som är skyldig att ersätta den andra sambon. Om Tingsrätten alltså dömer din sambo att lösa ut dig är det alltså han som tar över eventuella lån på bostaden och ska ersätta dig värdet av din del i den gemensamma bostaden. Uträkningen av värdet går till på följande sätt:

1. Bostaden värderas och ges ett marknadsvärde
2. Från den vinst som skulle ha uppkommit om bostaden såldes dras en fiktiv reavinstskatt på 22 %.
3. Därefter delas summan i två delar, din del resp. din ex-sambos del av bostadens värde.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.