Fråga advokaten

  • Jag vill att ni kontaktar mig på telefonnummer:

Tillbaka Ställ en fråga

Om Tingsrätten dömer honom att lösa ut mig – vem står då för kostnaderna?

Hej,

Vi är ett sambopar sedan 11 år och äger ett hus, hälften var. Jag kommer att flytta ifrån honom, men han vill inte ta ett banklån för att lösa ut mig. Han påstår även att jag är skyldig att fortsätta betala räntorna på huset, även efter att jag har flyttat ut. Han får bo kvar i huset eftersom han inte är tillräckligt frisk och får då besittningsrätt. Jag vet att han inte kan vägra att lösa ut mig. Om jag är tvungen att gå till rätten med detta och de dömer honom till att lösa ut mig, vem ska då betala för alla kostnaderna?

Tacksamt för svar.

Hej,

Om er gemensamma bostad utgör samboegendom och därmed är egendom som ska ingå i bodelningen är det den sambo som övertar bostaden som är skyldig att ersätta den andra sambon. Om Tingsrätten alltså dömer din sambo att lösa ut dig är det alltså han som tar över eventuella lån på bostaden och ska ersätta dig värdet av din del i den gemensamma bostaden. Uträkningen av värdet går till på följande sätt:

1. Bostaden värderas och ges ett marknadsvärde
2. Från den vinst som skulle ha uppkommit om bostaden såldes dras en fiktiv reavinstskatt på 22 %.
3. Därefter delas summan i två delar, din del resp. din ex-sambos del av bostadens värde.

Hoppas du fick svar på din fråga och om något är oklart eller om du har ytterligare funderingar är du välkommen att kontakta oss igen.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

010-33 33 888 Boka tid online »