Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Påkörd av rattfyllerist, hur får jag mitt skadestånd?

Datum: 23/02/2023

Hej,

Jag blev påkörd av en rattfyllerist när jag var ute och cyklade för ett tag sedan. Ärendet skall nu tas upp i domstol och polisen har frågat mig om jag har några skadeståndsanspråk. Det har jag naturligtvis då jag har förlorat massor med pengar för att jag har varit sjukskriven. Jag har dock fått höra från polisen att killen som körde på mig är dömd flera gånger och jag är rädd att han inte har några pengar. Kan jag få dessa pengar från brottsofferfonden?

Hej och tack för din fråga,

I grunden har du rätt till skadestånd från rattfylleristen enligt Skadeståndslagen. Eftersom en trafikskada ofta leder till stora kostnader för offret, är det sällan den skyldige (rattfylleristen) har råd att fullt ut ersätta den person som skadats. Även om man får rätt i domen hjälper inte det om personen inte har några pengar.

När man är inblandad i en trafikolycka med bil, har man rätt till ersättning från bilens trafikförsäkring. Ersättning utgår alltid från försäkringen för den bil man satt i vid olyckstillfället, oavsett vems fel olyckan var. Är bilen inte försäkrad (vilket alla bilar måste vara enligt lag) utgår i stället ersättning från trafikförsäkringsföreningen.

I ett fall som ditt, där du inte sitter i ett trafikförsäkrat fordon, utgår i stället ersättning från trafikförsäkringen för den bil som varit inblandad, i ditt fall den som rattfylleristen körde. Eftersom polisen fått tag på personen, bör registreringsnumret finnas och med ledning av detta kan du få reda på i vilket bolag bilen är försäkrad. Kontakta försäkringsbolaget och anmäl skadan så att du får ut den ersättning du är berättigad till från dem.

Därmed har du inte heller några skadeståndskrav på rattfylleristen (eftersom du får ersättningen från försäkringsbolaget). Det kan synas orättvist att den som körde på dig slipper betala, men det viktigaste är att du får ut din ersättning.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist.Du kan också hitta mer information i vår handbok om trafikskadeersättning.

Med Vänlig Hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.