Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Pappa försvarade mig i knivattack, åtalas han?

Datum: 25/09/2023

Hej,

I våras blev jag oprovocerat attackerad av två gärningsmän. Jag kan inte tacka min pappa nog för att ha räddat mitt liv. Jag var redan knivhuggen och knivskuren och låg på marken när pappa fick syn på slagsmålet och kom för att hjälpa mig. Han tog tag i en av gärningsmännen och fick slå honom bort ifrån mig för att avsluta slagsmålet.

Kan min pappa bli dömd för att ha slagit en av gärningsmännen om det var i syfte att försvara mig?

Hej och tack för din fråga,

Hjälper någon en annan person, i detta fall din pappa hjälpt dig, har personen samma rätt till självförsvar som personen som blir utsatt. I din pappas fall verkar gärningen ha varit ett slag mot gärningsmannen. Slaget måste ha varit nödvändig för att gärningen ska kunna rättfärdigas.

Om en person begår en gärning i självförsvar utgör det ett brott endast om den med hänsyn till angreppets egenskap, det angripnas betydelse och omständigheterna i övrigt är uppenbart oförsvarlig.[1]

Hjälper någon en annan person i självförsvar, har denne samma rätt till självförsvar som personen som blir utsatt.[2] Gärningen ska inte vara uppenbart oförsvarlig och det ska föreligga en nödsituation för att den ska kunna rättfärdigas med hjälp av nödvärnsbestämmelsen.

Behöver du vidare vägledning rekommenderar vi att du diskuterar ditt ärende med en jurist. Du kan också läsa mer om ämnet i våra utbildningar i förhör och målsägandebiträde.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 24 kap. 1 § Brottsbalken (BrB)
[2] 24 kap. 5 § BrB

Se hela svaret

Kerstin Vogel

Advokat och delägare på Zeijersborger & Co och verksam i branschen sedan år 2000 med expertis inom skadeståndsrätt och brottmål. Tagit juristexamen på Uppsala universitet. Medlem i advokatsamfundet. 

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.