Helgerbjudande

Använd koden:ADVOKAT

(50% rabatt på konsultation till söndag)

Pappan är opålitlig – kan jag få ensam vårdnad?

Datum: 07/12/2021

Hej!

Jag har en dotter på 1,5 år. Jag och hennes pappa har gemensam vårdnad. Vi separerade för ca ett år sedan och dottern bor på heltid hos mig sedan dess och träffar sällan pappan. Jag ordnar allt som har med dottern att göra och pappan kommer och går som han vill. Pappan har inget ordnat boende och jag har svårt att lita på vad han säger. Pappan träffar dottern i max 2-3 timmar åt gången och då oftast utomhus. Jag har också fått reda på att han kör bil utan körkort och att dottern då varit med.

Vi har gått på samtal hos familjerätten utan några resultat. Jag kan inte planera min vardag och jag har ångest för att han kanske gör något tokigt när han har umgänge med dottern. Jag har bevis på olika konstigheter som hittills har hänt under umgängena och personer som kan berätta hur frånvarande han i övrigt har varit i hennes liv.

Jag undrar vilka möjligheter jag har att vinna framgång i en rättstvist med honom?

Hej och tack för din fråga,

Eftersom ni i nuläget har gemensam vårdnad och barnet har sitt stadigvarande boende hos dig med ett oreglerat begränsat umgänge med pappan antar vi att du efterfrågar dina möjligheter att få ensam vårdnad och att reglera barnets umgänge med pappan. I alla beslut som rör vårdnad, boende och umgänge ska barnets bästa vara det som är avgörande.

Huvudregeln är att det bästa för barnet är att ha två vårdnadshavare. För att en förälder ska anförtros ensam vårdnad krävs i regel att det finns en risk att barnet eller någon annan i familjen utsätts för övergrepp eller att barnet olovligen förs bort eller hålls kvar eller annars far illa alternativt att föräldrarna inte kan samarbeta kring frågor som rör barnet.

Angående umgänge är huvudregeln att barnet har rätt till umgänge med en förälder som det inte bor tillsammans med. Om barnet har behov av det får tingsrätten besluta att en person som utses av socialnämnden ska medverka vid umgänget (s.k. umgängesstöd). Några exempel på när umgängesstöd kan vara lämpligt är om det kan antas bli konfliktfyllda konfrontationer mellan föräldrarna vid överlämningar, om barnet känner oro över umgänget eller om umgängesförälderns omsorgsförmåga i något avseende är bristande.

Om ni har försökt att nå en samförståndslösning i familjerätten utan att nå någon framgång är nästa steg att ansöka om stämning hos tingsrätten. Vi rekommenderar då att ni kontaktar ett juridiskt ombud som hjälper er med processen.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.