Pappan vill att sonen ska bo i Spanien, vad kan jag göra?

Hej,

Jag har ett barn tillsammans med en man från Spanien. Efter att han varit våldsam mot mig och vår son valde jag att hastig flytta hem till Sverige i somras, men jag polisanmälde tyvärr inte händelsen. Vi var aldrig gifta men vi levde tillsammans i Spanien under flera år. Nu bor vår son här med mig, har börjat skolan och det mesta fungerar väl. Han har inte träffat sin pappa sedan i somras men pratat med honom några gånger via Skype. Nu vill pappan att vår son ska växa upp med honom i Spanien och hotar med att gå till domstol. Vart ska jag vända mig för att få hjälp?

Hej och tack för din fråga,

Du har möjlighet att vända dig till domstol för att de ska pröva frågan om vårdnad, boende och umgänge avseende er son. Enligt Föräldrabalken 6:17 är det  rätten i den ort där barnet har sin hemvist som ska pröva frågor dessa frågor.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist. Du kan också hitta mer information i vår handbok om vårdnad, boende och umgänge.

Med Vänlig Hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.