Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Påverkar det bodelningen att jag varit hemma med barnen?

Datum: 15/02/2024

Hej,

När jag och min man fick barn bestämde vi att jag skulle vara hemma med barnen och att min man skulle satsa på karriären. Det var ett 100% gemensamt beslut och jag ångrar inte en sekund att vi fördelade våra roller som vi gjorde. Jag hade dock inte funderat på vad som skulle hända vid en framtida skilsmässa. Nu när vi ska skilja oss har min man haft mycket större lön, pensionsbesparingar och andra ekonomiska tillgångar.

Vad har jag rätt till när vi nu ska skilja oss?

Hej och tack för din fråga,

Vid äktenskapsskillnad ska bodelning ske.[1] I samband med bodelningen regleras makarnas ekonomiska förehavanden slutligt. Vid bodelningen ska makarna som huvudregel dela lika på allt giftorättsgods. All egendom i äktenskapet är giftorättsgods i den mån den inte är enskild egendom.[2] Egendom kan bli enskild genom äktenskapsförord eller om egendom mottagits i arv eller gåva med krav på att egendomen ska vara enskild.

Vid en bodelning ska makarna dela lika på giftorättsgodset, det spelar således inte någon roll om någon har jobbat och någon stannat hemma. Lagen är till för att utjämna just sådana situationer. Att egendomen bara står på en part påverkar således inte hur egendomen ska delas.

En bodelning kan jämkas om äktenskapet inte varat under någon längre tid eller om makarnas ekonomiska förhållanden gör en hälftendelning oskälig.[3] Bodelningen kan jämkas om det finns betydande ekonomiska skillnader mellan makarna. Till exempel om en make nyligen fått ett stort arv eller gåva eller att en make har väldigt mycket enskild egendom men inte tillför något giftorättsgods.

En make kan efter skilsmässa bli skyldig att betala underhåll till den andre maken. Detta gäller om den ena maken behöver bidrag under en övergångsperiod för att ha råd med sitt eget underhåll. Det kan till exempel röra sig om att den ena maken har tagit fullt ansvar för hem och familj under ett långt äktenskap medan den andra maken har arbetat och därför saknar förutsättningar att ta ansvar för alla sina utgifter.[4]

Behöver du vidare vägledning rekommenderar vi att du diskuterar ditt ärende med en jurist. Du kan också läsa mer om ämnet i vår utbildning i bodelning.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 9 kap. 1 § Äktenskapsbalken (ÄktB)
[2] 7 kap. 1 § ÄktB
[3] 12 kap. 1 § ÄktB
[4] 6 kap. 7 § ÄktB

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.