Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Påverkar det bodelningen om bara en person betalat bostadslånet?

Datum: 13/07/2022

Hej,

Min fru och jag ämnar gå skilda vägar. Tillsammans äger vi en bostadsrätt 50% var. Vi står båda på lånet men det är bara min fru som betalat för det, både ränta och amortering. Hur gör vi med detta? Får hon en större del av pengarna från bostadsrätten eftersom hon har betalat allt?

Hej och tack för din fråga,

Eftersom bostadsrätten utgör giftorättsgods har du vid en bodelning rätt till hälften av den, trots att din fru betalat mer av utgifterna.

När ett äktenskap upplöses ska i regel en bodelning göras.[1] I bodelningen ingår makarnas giftorättsgods och värdet av giftorättsgodset.[2] Giftorättsgods är all egendom som makarna äger, både gemensamt och var för sig, så länge det inte har gjorts till enskild egendom genom exempelvis testamente, äktenskapsförord eller gåvobrev.[3] Vid bodelningen läggs båda makarnas giftorättsgods ihop och skulder dras av. Därefter delas värdet av giftorättsgodset lika mellan makarna.[4] Det finns alltså inte några regler som tar hänsyn till vem som betalat. Reglerna om bodelning är däremot inte tvingande. Om ni är överens kan ni därför komma fram till en annan lösning än den som framgår enligt lag.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation, för att diskutera ditt ärende med en jurist. Du kan också läsa mer om ämnet i vår handbok i bodelning.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 9 kap. 1 § Äktenskapsbalken (ÄktB)
[2] 10 kap. 1 § och 11 kap. 3 § ÄktB
[3] 7 kap. 1-2 § § ÄktB
[4] 11 kap. 2 § ÄktB

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.