Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Påverkar familjehemsplacering vårdnaden?

Datum: 30/08/2022

Hej,

Om ett barn är placerad frivilligt i ett familjehem, vem skall skriva på dokument som rör barnet, exempelvis val av dagis?

Jag har varit ensam vårdnadshavare till ett barn som är placerat enligt LVU sedan födseln. Har socialtjänsten rätt att göra upp en umgängesplan med föräldern, som inte har vårdnaden om barnet, utan att först ha pratat med mig?

Hej och tack för din fråga,

När ett barn placeras i ett familjehem har barnets vårdnadshavare kvar bestämmanderätten över sitt barn så länge det inte finns en särskilt förordnad vårdnadshavare. Således ska vårdnadshavaren underteckna dokument gällande exempelvis barnets skolgång och läkarvård.

Om ditt barn är placerat enligt lagen om vård av unga har socialtjänsten ett ansvar för att barnets behov av umgänge med föräldrar och vårdnadshavare så långt som möjligt tillgodoses. Om det är nödvändigt med hänsyn till ändamålet med vård får socialtjänsten besluta om hur umgänget med föräldrarna ska utövas. För att en umgängesplan ska kunna upprättas krävs att den undertecknas av berörda parter. Därför kan socialtjänsten inte upprätta en umgängesplan utan din underskrift.

Vänliga Hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.