Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Påverkar min sjukskrivna sambo utmätningen på min lön?

Datum: 07/01/2022

Hej,

Jag är sjukskriven och Kronofogden ska nu göra en utmätning av min lön. Jag tänkte bli sambo med en kvinna som har en fastighet. Hon är också sjukskriven.

Hur påverkar detta henne?

Hej och tack för din fråga,

Om man bor med någon som har skulder tar man inte över den personens skulder, men det kan ändå påverka. Vid en utmätning tittar Kronofogden på vilka tillgångar som den skuldsatte har. Kronofogden förutsätter att allt som finns i den gemensamma bostaden ägs av den skuldsatte om man inte kan bevisa motsatsen. Kronofogden utmäter alltså inte egendom som ägs av din blivande sambo om hon kan bevisa att det är hon som äger den.

När det gäller utmätningen på din lön så kommer din sambos lön att vara med i beräkningen när Kronofogden beräknar vilket belopp som ska utmätas. De kommer inte att utmäta din sambos lön, men utmätningen av din lön kan bli större än om du hade bott själv.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

 

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.