Påverkas min sambos egendom vid utmätning av Kronofogden?

Hej,

Jag har en stor skuld hos Kronofogden och bor ihop med min sambo. Räcker det att Kronofogden utmäter min lön eller påverkar det också min sambos lön och saker?

Hej och tack för din fråga,

Din fråga avser vilken egendom Kronofogdemyndigheten får utmäta och om din sambos egendom på något sätt påverkas.

Inledningsvis bör nämnas att Kronofogden får utmäta egendom som tillhör dig vid en utmätning. Saker som ni kan bevisa att ni äger gemensamt eller som sambon äger helt själv kan som huvudregel inte utmätas.

Det är endast din egendom som kan utmätas för dina skulder. Det finns dock en risk att den egendom som finns i er gemensamma bostad anses även vara din eftersom den finns i din besittning. Egendomen kan skyddas genom att du på något sätt bevisar att egendomen inte tillhör dig. Det finns ingen mall för hur en sådan bevisning ska gå till men det går lämpligen att använda t ex kvitton eller fakturor som bevismedel.

Det innebär att Kronofogden har rätt att utmäta ni har i bostaden om du och din partner blivit sambos innan utmätningen, såvida inte du/ni kan göra det sannolikt att ni äger saken tillsammans eller helt och hållet av din sambo. Kronofogden måste kunna bevisa att egendom som ni inte har i er bostad tillhör dig för få att utmätas. [1]

Det finns ett antal regler till förmån för dig som gör att samboegendom sällan utmäts. De medför att kläder, möbler och bostadsrätt endast i undantagsfall får mätas.[2] Vidare måste Kronofogdemyndigheten ta hänsyn till familjens behov av egendomen. [3]

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

[1] 4 kap. 17 och 19 §§ UB
[2] 5 kap. 1 § UB
[3] 5 kap. 2 § UB.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.