Fråga advokaten

  • Jag vill att ni kontaktar mig på telefonnummer:

Placerad enligt LVU, vad kan man göra?

Hej
Jag har en bekant som är intagen på vård enligt LVU.

Socialhandläggaren säger att hon är intagen eftersom hon varit på rymmen. Detta stämmer inte hon avvek när hon skulle omplaceras men hon har varit hos en annan familj med socialens kännedom.
Hon placerades därefter på familjehem men hamnade in konflikt med en annan tjej där som ledde till att polisen fick hämta henne. Hon fick sen vara hos sin bror och far men socialen sade att de inte hade kännedom om detta så hon handräcktes till en annan stad där hon befinner sig i dagsläget. Hon sitter där eftersom socialtjänsten gjort fel, men man tar inte hänsyn till hennes uppgifter.

Mamman försöker få hem henne, men hon är placerad enligt LVU. Vad kan man göra?

Hej och tack för din fråga.

I dessa situationer kan den unge och dennes vårdnadshavare få ett så kallat offentligt biträde.  Det är domstolen som beviljar ett offentligt biträde, varför det är dit barnet/ föräldrarna ska vända sig med sitt önskemål. Vid denna kontakt finns också möjlighet att begära ett specifikt ombud som man funnit förtroende för.

Med vänlig hälsning,

Advokatbyrå Zeijersborger & Co

Fråga Advokaten är inte är att likställa med kvalificerad rådgivning. Svaret baseras på den vid tidpunkten gällande lagstiftningen och vi ansvarar inte för eventuella felskrivningar. Är du i behov av juridisk kompetens rekommenderar vi dig att kontakta oss personligen.

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

010-33 33 888 Boka tid online