Kan domstol döma till psykiatrisk tvångsvård i brottmål?

Hej,
Kan en domstol döma en person till tvångsvård enligt LPT i en brottmålsrättegång?
I så fall varför/varför inte?

Hej och tack för din fråga.

I Sverige har vi tre typer av domstolar: de allmänna domstolarna som består av tingsrätt, hovrätt och Högsta domstolen. De allmänna förvaltningsdomstolarna som består av förvaltningsrätt, kammarrätt och Högsta förvaltningsdomstolen. Specialdomstolarna som avgör tvister inom olika specialområden som till exempel Arbetsdomstolen.

I de allmänna domstolarna prövas bland annat brottmål, familjerelaterade mål och tvistemål mellan företag eller enskilda individer. I de allmänna förvaltningsdomstolarna prövas tvister, främst mellan enskilda och myndigheter. Det kan gälla skattemål, utlännings- och medborgarskapsmål samt tvångsomhändertagande av t.ex. missbrukare eller psykiskt sjuka.

Brottmål prövas av tingsrätt. Vård enligt LPT (Lag (1991:1128) om psykiatrisk tvångsvård) prövas däremot av förvaltningsrätten. Svaret på din fråga är alltså nej, en tingsrätt kan inte i ett brottmål döma ut påföljden tvångsvård enligt LPT. De allmänna domstolarna kan däremot i brottmål överlämna personer till vård enligt LRV (Lag (1991:1129) om rättspsykiatrisk vård).

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.