Fråga advokaten

  • Jag vill att ni kontaktar mig på telefonnummer:

Till alla frågor Ställ en fråga

Räknas chatt-konversationen som bevis på att han är skyldig mig pengar?

För snart två år sen lånade jag ut musikutrustning till en vän över natten då vi hade en konsert dagen därefter. Han hade utrustningen i sin bil och den blev stulen. Saken polisanmäldes men undersökningen lades ner.

Då utrustningen var utlånad till honom skulle eventuell ersättning komma från hans hemförsäkring istället för min, men då han inte hade någon försäkring lovade han att han personligen skulle betala vad utrustningen var värd till mig. Det finns inget skriftligt kontrakt över överenskommelsen men det finns en facebook-konversation där det tydligt står vilken summa som gäller och att vi är överens om att det ska betalas innan sommaren (som var för ett år sen). Efter att ha betalat en tredjedel av summan slutade han att höra av sig och jag kan inte få tag på honom. Jag överväger nu att ansöka om ett betalningsföreläggande hos kronofogden. Jag skulle behöva veta om chatt-konversationen räknas som ett adekvat och giltigt bevis över att han är skyldig mig pengar?

Tack på förhand

Hej,

Huvudregeln är att det inte finns några formkrav för att ett avtal ska vara giltigt, med vissa undantag såsom köp och försäljning av fastighet. Detta innebär att det är tillräckligt att det föreligger en överensstämmande viljeförklaring mellan dig och din vän för att ett avtal ska komma till stånd. I och med att din vän personligen lovade att han skulle betala vad utrustningen var värd till dig så är detta ett muntligt avtal som har samma giltighetsvärde som ett skriftligt avtal. En annan huvudregel inom svensk avtalsrätt är att avtal ska hållas. Den största nackdelen med muntliga avtal är att de medför bevissvårigheter vid eventuella tvister. Den föreliggande chatt-konversationen mellan dig och din vän är därför behövlig och fungerar som ett giltigt indicium på att ett muntligt avtal har ingåtts mellan dig och din vän.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Fråga Advokaten är inte är att likställa med kvalificerad rådgivning. Svaret baseras på den vid tidpunkten gällande lagstiftningen och vi ansvarar inte för eventuella felskrivningar. Är du i behov av juridisk kompetens rekommenderar vi dig att kontakta oss personligen.

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

010-33 33 888 Boka tid online »