Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Rätt till livränta även med sjukersättning?

Datum: 09/05/2019

Hej,

Har jag rätt att behålla min livränta som jag fått efter en bilolycka om jag får sjukersättning på grund av en sjukdom jag fått senare?

Hej och tack för din fråga,

Olika regler gäller beträffande vilken typ av livränta det är som betalas ut. I det fall det rör sig om yrkesskadelivränta (aktuellt endast om skadan uppstod före 1977) minskar yrkesskadelivräntan sjukersättningen, i första hand garantiersättningen, 36 kap. 6 § Socialförsäkringsbalken. Om det istället rör sig om arbetsskadelivränta skall livräntan endast betalas ut i den mån den överstiger sjukersättningen, 42 kap. 2 § Socialförsäkringbalken.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.