Rätt till skadestånd för psykiskt lidande?

Hej,

En journalist har publicerat en artikel om mig angående två IVO anmälningar som gjorts mot mig. Journalisten uppgav namnet på arbetsplatserna, vilket gör det lätt att lista ut vem jag är.

Artikeln har fått mig att må dåligt psykiskt och jag har till följd av detta varit långtidssjukskriven och förlorat mitt arbete. Jag undrar därför om publiceringen kan ge mig rätt till skadestånd.

Hej!

Tack för din fråga.

Ett alternativ är att polisanmäla publiceringen som förtal. För denna typ av anmälningar, som rör tryck- och yttrandefriheten är det Justitiekanslern som fattar beslut om förundersökning ska inledas och åtal ska väckas. Du kan vända dig till antingen polisen eller Justitiekanslern med en anmälan. Normalt sett måste en anmälan göras inom sex månader från det att publiceringen gjordes. I samband med detta kan du begära skadestånd.

Ett annat alternativ som finns om du känner dig personligen kränkt av något som stått i en tidning är att göra en PO-anmälan, vilket du kan läsa mer om på PO:s hemsida.

Vänliga hälsningar

Zeijersborger & Co

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Det kostar inget att fråga. Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Relaterade frågor:

Boka tid hos oss

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

Ställ en fråga

Jag vill bli kontaktad via:


Genom att skicka formuläret godkänner du vår integritetspolicy.

Sök i vår frågedatabas