Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Kan man få underhållsbidrag trots delad vårdnad?

Datum: 09/09/2022

Hej!

Jag och mitt ex har delad vårdnad med växelvist boende. Den ena av oss tjänar bara en tredjedel av den andres årsinkomst. Finns det någon möjlighet för barnen att erhålla tillägg för att utjämna de ekonomiska skillnaderna hos de två parterna?

Hej och tack för din fråga,

Växelvist boende innebär att barnet bor ungefär lika mycket hos båda sina föräldrar, till exempel varannan vecka.

Huvudregeln är att det inte ska utgå något underhållsbidrag när barnet bor växelvis hos sina föräldrar. Högsta domstolen har frångått den här principen och slagit fast att en förälder som har ett större ekonomiskt utrymme än den andra kan under vissa omständigheter vara skyldig att betala underhållsbidrag trots att barnet är växelvis boende.

Försäkringskassan kan ge råd och hjälpa föräldrar att komma överens i den här typen av frågor. Du hittar mer information och kan få hjälp att boka möte med dem på Försäkringskassans hemsida.

Kan man inte enas om storleken på underhållsbidraget kan man låta domstolen pröva frågan.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.