Helgerbjudande

Använd koden:ADVOKAT

(50% rabatt på konsultation till söndag)

Rattfylleri eller grovt rattfylleri?

Datum: 25/06/2018

Jag hade druckit ett par vinglas och satt mig bakom ratten. Efter jag svängt av en avfart stannar jag vid rött ljus för att sedan komma in på vägen/bron som går över trafikleden. När det blir grönt kör jag in på den nya vägen och råkar komma in ca en halv meter in på motsatt riktning, då en kommande bil får syn på mig. Jag hinner svänga tillbaka till min fil men det var för sent. Den kommande bilen hade blivit rädd och väjt in på min fil för att undvika mig. Då kör bilen in med sin front i min vänstra sida (mellan vänster framdäck och vänster framlykta). Reflexmässigt svänger jag av vägen åt höger och hamnar i diket. I min bil satt en till person, medan i den andra satt endast föraren.

Jag går fram och börjar prata med personen i andra bilen samtidigt som han ringer polisen. Polisen kommer till platsen och jag blåser positivt. På stationen blåser jag igen och maskinen visar 0,49 ml/L utandningsluft.

Jag har blivit straffad två gånger tidigare. En gång med böter, och andra gången med skadestånd och 130 h samhällstjänst. Är studerande och har ingen fast inkomst, endast fått timlön då och då.

Min fråga är delvis om vilken rubricering som är mest sannolik, grovt rattfylleri eller rattfylleri och vårdslöshet i trafik? Delvis vilket straff som är mest sannolikt att jag kommer tilldelas?

Hej och tack för din fråga,

När du har över 0.2 i promille döms du för rattfylleri. Straffet är då dagsböter eller upp till sex månaders fängelse. Normalt återkallas även ditt körkort. För grovt rattfylleri krävs normalt att du har har över 1.0 promille alkohol i blodet eller 0,5 ml/L i utandningsluften. Trots att du inte har över 1.0 promille i blodet eller 0,5 ml/L alkohol i utandningsluften kan du ändå dömas för grovt rattfylleri om det finns omständigheter som talar för det. Sådana omständigheter kan vara om du t ex orsakat en olycka. I och med att det i ditt fall skedde en kollision och att du sedan körde ner i diket kan det vara omständigheter som talar för att rubriceringen blir grovt rattfylleri.

Domstolen har tidigare dömt en person med ,49 ml/L alkohol i utandningsluften för grovt rattfylleri och fängelse efter att denne kört in i ett vägräcke. Du blåste samma alkoholhalt men hamnade i en värre kollision än den i fallet från 2015, det finns därför risk att även du kommer att dömas till fängelse för grovt rattfylleri.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.