Fråga advokaten

  • Jag vill att ni kontaktar mig på telefonnummer:

Rattfylleri eller grovt rattfylleri?

Jag hade druckit ett par vinglas och satt mig bakom ratten. Efter jag svängt av en avfart stannar jag vid rött ljus för att sedan komma in på vägen/bron som går över trafikleden. När det blir grönt kör jag in på den nya vägen och råkar komma in ca en halv meter in på motsatt riktning, då en kommande bil får syn på mig. Jag hinner svänga tillbaka till min fil men det var för sent. Den kommande bilen hade blivit rädd och väjt in på min fil för att undvika mig. Då kör bilen in med sin front i min vänstra sida (mellan vänster framdäck och vänster framlykta). Reflexmässigt svänger jag av vägen åt höger och hamnar i diket. I min bil satt en till person, medan i den andra satt endast föraren.

Jag går fram och börjar prata med personen i andra bilen samtidigt som han ringer polisen. Polisen kommer till platsen och jag blåser positivt. På stationen blåser jag igen och maskinen visar 0,49 ml/L utandningsluft.

Jag har blivit straffad två gånger tidigare. En gång med böter, och andra gången med skadestånd och 130 h samhällstjänst. Är studerande och har ingen fast inkomst, endast fått timlön då och då.

Min fråga är delvis om vilken rubricering som är mest sannolik, grovt rattfylleri eller rattfylleri och vårdslöshet i trafik? Delvis vilket straff som är mest sannolikt att jag kommer tilldelas?

Hej och tack för din fråga,

När du har över 0.2 i promille döms du för rattfylleri. Straffet är då dagsböter eller upp till sex månaders fängelse. Normalt återkallas även ditt körkort. För grovt rattfylleri krävs normalt att du har har över 1.0 promille alkohol i blodet eller 0,5 ml/L i utandningsluften. Trots att du inte har över 1.0 promille i blodet eller 0,5 ml/L alkohol i utandningsluften kan du ändå dömas för grovt rattfylleri om det finns omständigheter som talar för det. Sådana omständigheter kan vara om du t ex orsakat en olycka. I och med att det i ditt fall skedde en kollision och att du sedan körde ner i diket kan det vara omständigheter som talar för att rubriceringen blir grovt rattfylleri.

Domstolen har tidigare dömt en person med ,49 ml/L alkohol i utandningsluften för grovt rattfylleri och fängelse efter att denne kört in i ett vägräcke. Du blåste samma alkoholhalt men hamnade i en värre kollision än den i fallet från 2015, det finns därför risk att även du kommer att dömas till fängelse för grovt rattfylleri.

Med vänlig hälsning,

Advokatbyrå Zeijersborger & Co

Fråga Advokaten är inte är att likställa med kvalificerad rådgivning. Svaret baseras på den vid tidpunkten gällande lagstiftningen och vi ansvarar inte för eventuella felskrivningar. Är du i behov av juridisk kompetens rekommenderar vi dig att kontakta oss personligen.

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

010-33 33 888 Boka tid online