Julerbjudande

Använd koden:GODJUL

(50% rabatt på konsultation till Julafton)

Sök

Riskerar vår son att inte få ta körkort?

Datum: 23/02/2023

Hej,

Vår son är 16 år och har blivit åtalad för ringa narkotikabrott. Vi hade tänkt börja övningsköra med honom men är nu oroliga över att han inte får ta sitt körkort om han döms. Eftersom han har lämnat positiva drogtester och erkänt att han rökt cannabis vid två tillfällen, så tror vi att han kommer dömas. Han är mycket ångerfull och vad vi föräldrar vet, har han och ett par kompisar rökt för att testa men inte mer. Hur stor är risken att han inte får övningsköra och ta sitt körkort?

Hej och tack för din fråga,

Det kan i din sons fall ha betydelse om han fälls för narkotikabrott. Hans ansökan om att få börja övningsköra och göra förarprov, kommer att granskas av Transportstyrelsen som bedömer om han är lämplig att ha körkort. I de allra flesta fall är det en ren formalitet men om man har straffats för tidigare trafikrelaterade brott, blivit omhändertagen på grund av berusning eller fällts för narkotikabrott, så kan Transportstyrelsen anse att personen inte är lämplig. Men varje fall avgörs individuellt efter en helhetsbedömning av situationen.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist. Du kan också hitta mer information i vår handbok om körkortsjuridik.

Med Vänlig Hälsning,
Zeijersborger & Co.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.