Sålde en mobil till en vän, nu vägrar hon betala för den – vad kan jag göra?

Hej,

Jag sålde en mobil till en mycket nära vän som ville köpa den. Eftersom detta var en mycket nära vän, så gick jag med på en avbetalning av telefonen. Vi kom överens om att hon skulle betala mig 7000 kr för telefonen med en avbetalning på 2500 kr i månaden, men 1000 kr är det enda jag har fått.

Jag har sagt till henne att hon får lämna tillbaka telefonen till mig om hon inte kan betala för den. Men nu har hon har blockerat mitt nummer och min Facebook, så jag har inte lyckats få tag på henne. Detta är verkligen inte okej och har dessutom förstört en del av min ekonomi. Det måste finnas något att göra åt detta?

Hej och tack för din fråga,

Utifrån din fråga framgår det inte huruvida du och din vän träffade ett muntligt eller skriftligt avtal gällande avbetalningsköpet av telefonen. Om avtalet inte är skriftligt kanske det finns personer som hört att ni ingått avtalet, det kan i sådana fall vara en god idé att ta kontakt med dessa personer för att stärka ditt bevisläge avseende köpet. Huvudregeln är dock att avtal ska gälla oavsett om dessa är träffade muntligt eller skriftligt.

För att kunna kräva betalning av din vän måste du få skulden fastställd. Det enklaste sättet att få skulden fastställd är att vända sig till Kronofogdemyndigheten och ansöka om betalningsföreläggande.

Vid betalningsföreläggande skickar Kronofogdemyndigheten ett föreläggande till personen som är skyldig dig pengar och hur processen ser ut efter detta beror till stor del på hur personen väljer att reagera på detta brev. Förhoppningsvis betalar hon skulden omgående men risken finns naturligtvis att hon antingen bestrider den eller inte hör av sig alls. När skulden väl är fastställd och Kronofogdemyndigheten meddelat utslag kan Kronofogden bistå dig med att driva in skulden.

Kronofogdemyndigheten har i sitt uppdrag som myndighet en serviceplikt där du kan få goda råd om hur du går vidare i den enskilda processen vid kontakt med dem.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.