Fråga advokaten

  • Jag vill att ni kontaktar mig på telefonnummer:

Säljaren sa inte att det var fel på avloppet, vad kan jag göra?

Hej,

för några månader sen skrev jag på att jag skulle köpa en fastighet, samtidigt betalade jag en handpenning. Efter ett par veckor frågade en av grannarna till fastigheten om säljarna talat om att det är fel på avloppet. Det hade de inte gjort. Jag ringde då mäklaren som frågade säljarna om detta och de sa att ett bolag spolade i gatan minst en gång i månaden. De spolade också avloppet själva med en högtryckstvätt i förebyggande syfte. Jag har protesterat utan nytta och vill åtminstone ha ner huspriset, men allra helst vill jag inte ha huset alls. Snart måste jag betala och köpa huset som jag inte vill ha. Vad ska jag ta mig till?

Hej och tack för din fråga,

Att en handpenning betalats innebär i sig inte att ett bindande köpeavtal har ingåtts.

För att kunna konstatera att ett fel i fastigheten föreligger krävs en bedömning av huruvida fastigheten avviker från det skick som köparen och säljaren avtalat eller om skicket annars frångår det som köparen med fog kunnat förutsätta vid köpet. För att kunna göra gällande ett fel i en fastighet krävs dessutom att felet inte omfattas av köparens så kallade undersökningsplikt.

Kan ett fel som inte omfattas av köparens undersökningsplikt konstateras, kan köparen få avdrag på köpeskillingen. Endast om skadan på grund av felet är av väsentlig betydelse har köparen rätt att häva köpet. Om fastigheten vid köpet frångick det säljaren har utlovat, har köparen även rätt till skadestånd.

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co

Fråga Advokaten är inte är att likställa med kvalificerad rådgivning. Svaret baseras på den vid tidpunkten gällande lagstiftningen och vi ansvarar inte för eventuella felskrivningar. Är du i behov av juridisk kompetens rekommenderar vi dig att kontakta oss personligen.

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

010-33 33 888 Boka tid online