Säljaren sa inte att det var fel på avloppet, vad kan jag göra?

Hej,

för några månader sen skrev jag på att jag skulle köpa en fastighet, samtidigt betalade jag en handpenning. Efter ett par veckor frågade en av grannarna till fastigheten om säljarna talat om att det är fel på avloppet. Det hade de inte gjort. Jag ringde då mäklaren som frågade säljarna om detta och de sa att ett bolag spolade i gatan minst en gång i månaden. De spolade också avloppet själva med en högtryckstvätt i förebyggande syfte. Jag har protesterat utan nytta och vill åtminstone ha ner huspriset, men allra helst vill jag inte ha huset alls. Snart måste jag betala och köpa huset som jag inte vill ha. Vad ska jag ta mig till?

Hej och tack för din fråga,

Att en handpenning betalats innebär i sig inte att ett bindande köpeavtal har ingåtts.

För att kunna konstatera att ett fel i fastigheten föreligger krävs en bedömning av huruvida fastigheten avviker från det skick som köparen och säljaren avtalat eller om skicket annars frångår det som köparen med fog kunnat förutsätta vid köpet. För att kunna göra gällande ett fel i en fastighet krävs dessutom att felet inte omfattas av köparens så kallade undersökningsplikt.

Kan ett fel som inte omfattas av köparens undersökningsplikt konstateras, kan köparen få avdrag på köpeskillingen. Endast om skadan på grund av felet är av väsentlig betydelse har köparen rätt att häva köpet. Om fastigheten vid köpet frångick det säljaren har utlovat, har köparen även rätt till skadestånd.

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.