Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Ska bostad man köper innan skilsmässan gått igenom ingå i bodelningen?

Datum: 04/01/2022

Hej,

Jag och min fru ska skiljas och har precis skickat in skilsmässopapperen med sex månaders betänketid.

Vi har en villa som vi äger 50 % var av enligt lagfarten. Vi lånade inget till det, utan jag betalade hela huset med mitt eget kapital samt det vi fick för den gemensamma bostadsrätten vi då sålde. Vi har inget skrivet om det kapital jag gick in med mer än att det skrevs in i våra deklarationer att jag lånat pengar till min fru. Vi har troligen kastat inkomstdeklarationerna. Går det att få fram kopia på dessa från Skatteverket och kan man använda detta rent juridiskt om min fru inte vill acceptera mitt lån till henne enligt ovan?

Min fru letar nytt boende och är igång med att buda på en egen bostadsrätt. Hon menar på att hon kan ta från vårt gemensamma kapital till insatsen för en ny bostad. Jag tror hon tänker att det ska gå på hennes del i  bodelningen, men jag vet inte helt och om hon köper en bostad nu så är väl bostadsrätten hon köper lika mycket min, eller?

Jag har en privat pensionsförsäkring som jag tecknade flera år innan jag träffade min fru. Vi har i början av vårt förhållande kommit överens om att den är enskild egendom, men har inget skrivet. Hur löser man detta bäst i bodelningen?

Hej och tack för din fråga,

Man har möjlighet att kontakta Skatteverket för att erhålla deklarationer från tidigare år. Det är dock oklart om deklarationen kan tolkas som ett skuldebrev mellan dig och din hustru.

Vad gäller privat pensionsförsäkring anses det vara giftorättsgods enligt 10 kap. 3 § Äktenskapsbalken. I ett äktenskapsförord kan man stadga att det ska utgöra enskild egendom. Ett äktenskapsförord ska registreras hos Skatteverket för att det ska anses vara giltigt. I ert fall har ni enbart muntligen avtalat att det ska utgöra enskild egendom. Detta är därför inte giltigt, varför den privata pensionsförsäkringen vid en eventuell bodelning kommer utgöra giftorättsgods. Att notera är dock att om ni är överens får ni självklart avtal annat enligt principen om avtalsfrihet.

Enligt 9 kap. 2 § Äktenskapsbalken ska bodelning göras med utgångspunkt i egendomsförhållandena den dag då talan om äktenskapsskillnad väcktes. Det innebär att en bostad som köps efter att ansökan om äktenskapsskillnad lämnats in till tingsrätten inte ska ingå i bodelningen.

Gällande den gemensamma bostaden brukar man inleda processen med att värdera fastigheten. Är ni överens om fastighetens värde är detta inget problem i annat fall kan man anlita en eller flera mäklare för att få fastigheten värderad. När ni har kommit överens om värdet på fastigheten kan ni antingen se till så att den ena parten köper ut den andra alternativt säljer ni huset och erhåller hälften av vinsten var.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.