Ska jag begära ensam vårdnad?

Hej,

Jag har en son på 7 år. Pappan och jag separerade för två år sedan och vi har gemensam vårdnad. Pojken bor hos mig men har umgänge med sin pappa varannan vecka från torsdag till söndag kväll. Pappan tar inte tar hand om vårt barn på ett bra sätt. Han missköter tvättning och hygien. Han köper inte heller tillräckligt med mat. Dessutom låter han pojken vara uppe sent på kvällarna och se på tv. Jag märker att min son inte mår bra men vet inte vad jag ska göra. Bör jag ansöka om ensam vårdnad? Vi har gått i samarbetssamtal med det har inte lett till något. Jag är dessutom orolig för att jag inte har råd att anlita en jurist.

Hej och tack för din fråga.

Om ett barn inte mår bra av att vistas hos en förälder och samarbetssamtal inte har gett resultat kan man väcka talan vid domstol. Tingsrätten får då avgöra frågan om vårdnad, boende och umgänge gällande barnet. Vid tingsrättens bedömning är det barnets bästa som är avgörande. För att rätten ska besluta att en av föräldrarna ska utöva vårdnaden ensam krävs antingen att den andra föräldern är olämplig att utöva vårdnaden eller att parternas samarbetssvårigheter är av sådan grad att det omöjliggör gemensam vårdnad.

Om man har en hemförsäkring kan man ansöka om rättskydd och du behöver då bara stå för cirka 20 % av rättegångskostnaderna. Saknar man hemförsäkring kan man beroende på inkomst beviljas rättshjälp.

Vänliga hälsningar

Zeijersborger & Co.

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Det kostar inget att fråga. Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Relaterade frågor:

Boka tid hos oss

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

Ställ en fråga

Jag vill bli kontaktad via:


Genom att skicka formuläret godkänner du vår integritetspolicy.

Sök i vår frågedatabas