Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Ska jag skriva testamente för att få som jag vill?

Datum: 17/01/2024

Hej,

Min son gick bort i en bilolycka för ett år sedan. Jag är över 80 år och har således börjat tänka på hur arvet efter mig ska fördelas. Min son var gift och hade två vuxna barn. Jag undrar om hans barn kommer att ärva mig? Jag har inte haft någon kontakt med mina barnbarn och skulle därför vilja att arvet gick till Röda korset eller någon annan hjälporganisation istället. Behöver jag skriva ett testamente för att det ska bli som jag vill?

Hej och tack för din fråga,

I första hand skulle ditt/dina barn fått del av arvet men i det fall en bröstarvinge avlidit tillfaller arvet dennes barn.[1] Det betyder att arvet tillfaller dina barnbarn men du kan styra själv genom ett skrivet testamente. För att bryta arvsordningen måste således ett testamente upprättas.

Vi kan hjälpa dig att skriva ett testamente eller ge dig vidare vägledning om du behöver det. Välkommen att boka en 20 minuters konsultation och få prata med en jurist. Du kan också hitta mer information i våra handböcker om arv och testamente.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 2 kap. 1 § Ärvdabalken

Se hela svaret
Josefine

Josefine Rosén

Förstejurist på Zeijersborger & Co och verksam i branschen sedan 2017 med expertis inom ekonomisk familjerätt och personskador. Tagit masterexamen i Affärsjuridik vid Linköpings universitet.

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.