Ska jag skriva under på att jag godkänner testamentet?

Jag behöver hjälp med hur jag ska agera i en bouppteckning efter min mamma.

När min pappa dog testamenterade han sitt hus och sin tomt till min mamma. Min bror och jag fick ut vår laglott i form av reverser. Min bror fick även ett gåvobrev från min mamma på huset och tomten. Jag fick ingen information om detta. Samtidigt upprättade min mamma ett nytt testamente där hon skriver över hela sin kvarlåtenskap på min bror. Min bror och hans fru har sedan dess fått lagfart på huset och tomten.

Nu har jag fått mammas testamente och blivit kallad till bouppteckning. Bouppteckningsmannen har bett mig att skriva under på att jag godkänner testamentet.

Kan jag gå vidare på något sätt med hjälp av en advokat? Är allting rätt eller har jag missförstått det hela? Ska min bror ärva allt?

Med vänlig hälsning.

Hej och tack för din fråga!

Vad gäller din revers är den endast på arvet från din far, men du har även rätt enligt lag att ärva din mor. Vad du kan göra är att påkalla jämkning av testamentet för att få ut din laglott från arvet av din mor, hur mycket det är i förhållande till huset beror på om huset stod på din far från början eller inte. Viktigt att tänka på är att det måste ske inom sex månader sedan testamentet kom dig tillhanda, annars förlorar du din rätt. Det bästa är alltid om man kan komma överens syskon emellan, utan att blanda in advokater. Om ni är oense skulle jag däremot råda dig att ta kontakt med en jurist som kan hjälpa dig med att kräva ut din laglott.

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co,

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Det kostar inget att fråga. Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Relaterade frågor:

Boka tid hos oss

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

Ställ en fråga

Jag vill bli kontaktad via:


Genom att skicka formuläret godkänner du vår integritetspolicy.

Sök i vår frågedatabas